V pátek je státní svátek. Obchody budou zavřené!

Na státní svátek v pátek 28. září budou větší obchody opět zavřené. Většina velkých obchodních center zůstane otevřená, prodejny nad 200 m2 ale budou uzavřené. Například v pražském nákupním centru Nový Smíchov tak bude zavřeno 21 velkých obchodů. Podle obchodníků je zákon i dva roky po začátku platnosti pro zákazníky matoucí, řada zaměstnanců chce navíc o svátcích pracovat. Odbory naopak zákon podporují.

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
reklama

Zákaz prodeje o některých státních svátcích měl především pomoci zaměstnancům prodejen, praxe však ukázala, že je poškozuje, tvrdí největší český e-shop Alza.cz. Sami zaměstnanci podle obchodu stojí o to, aby mohli o státním svátku pracovat, protože jim je vyplácena nejméně dvojnásobná mzda.

Často podle obchodu také zaměstnanci prodejen o svátku ve skutečnosti volno nemají. "Pouze nevykonávají činnost, kterou zákon o prodejní době zakazuje, tedy prodej. Namísto toho se věnují např. inventuře. Praxe tedy jasně prokázala, že zákon o prodejní době zaměstnancům nejenže vůbec nepomohl, ale naopak jim škodí," uvedla mluvčí Alzy Patricie Šedivá. Alza.cz loni dostala pokutu 230.000 Kč od České obchodní inspekce za to, že nechala o svátcích obchody otevřené. Spor nyní řeší soud.

Podle ředitele centra Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma Jana Procházky mají návštěvníci i po dvou letech platnosti zákona problém rozlišit, o kterém svátku je otevřeno a kdy ne. Zákazníky se centrum snaží předem informovat. "Přesto před každým státním svátkem stále řešíme stovky telefonických dotazů, zda bude naše centrum otevřené," uvedl Procházka. V pátek bude provoz centra Freeport v omezeném režim, otevřeno zůstane 53 obchodů a restaurací. Naopak 19 obchodů bude zavřených.

Z uzavřených obchodů profitují e-shopy. On-line supermarket Košík.cz registruje o svátcích, kdy jsou zavřené supermarkety, o 20 procent více nákupů. "Minimálně stejný zájem očekáváme i tento týden v pátek. Navíc pokud svátek předchází víkendu, tak jako tomu je nyní 28. září, spousta lidí kupuje víkendový nákup právě on-line," uvedl ředitel obchodu Tomáš Jeřábek.

Odbory tvrdí, že zákon o prodejní době v obchodech se osvědčil a obchody by měly být uzavřené o všech 13 svátcích. Obavy z propouštění se podle nich nenaplnily, obchod trpí spíše nedostatkem zaměstnanců. Také maloobchodní tržby meziročně neklesly, uvedly odbory. "Zákazníci si rychle zvykli a zaměstnanci zejména řetězců jsou velmi spokojení," uvedla o zákonu již dříve předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) obchodu Renáta Burianová.

Obchodní inspekce dosud uložila obchodníkům za prodej o svátcích 22 pokut v celkové výši 656.000 Kč. Z nich se 12 týkalo provozoven s použitým zbožím, kde platí zákaz ve vybrané státní svátky bez ohledu na velikost prodejní plochy. V deseti případech byla otevřena prodejna větší než 200 m2.

Velké obchody musí mít podle platného zákona zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00. Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce. Zákaz se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zákaz se naproti tomu týká i bazarů, zastaváren a výkupen odpadu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky