Ekonomika

Ilustrační fotografie

Komodity pomohly cenám akcií

Ekonomika

Rostoucí ceny komodit pomohly těžařským a zpracovatelským firmám. Sektory energetických a komoditních firem (+2,0 %, resp. +1,8 %) tak svým růstem předčívají vývoj ostatních odvětví. Pozitivně do dnešního obchodování promluvily všechny sektory. Trio nejvíce rostoucích segmentů doplňují firmy síťových odvětví, jejichž index oproti pátečnímu závěru přidává 1,1 %. Celý evropský sektor si v dnešní seanci připsal 0,7 %. Informuje Miroslav Frayer, KB.

Bohuslav Sobotka

Sobotka prozradil, kdy bude jezdit rychlovlak do Brna a na letiště

Ekonomika

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v pondělí po jednání s ředitelem Správy železniční dopravní cesty Pavlem Surým, ministrem dopravy Danem Ťokem a pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou prozradil, kdy by vlaky mohly začít jezdit z centra Prahy na Letiště Václava Havla a kdy by se v Česku mohly začít stavět první úseky vysokorychlostní železnice.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Vyplatí se z EU odejít nebo způsobí Brexit ekonomický šok?

Ekonomika

Zítřejším dnem ve Velké Británii končí možnost registrovat se do voleb v nadcházejícím referendu o setrvání nebo odchodu Velké Británie z EU, takzvaném Brexitu. Dnes na toto téma vystoupili jak zastánci setrvání v EU, tak i ti, kteří volají po odchodu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Růst mezd v Česku zrychluje, je nejvyšší od začátku krize v roce 2009

Průměrná mzda vzrostla v prvním čtvrtletí o 4,4 % meziročně, tedy nejvyšším tempem od konce roku 2009, kdy českou ekonomiku zasáhla celosvětová krize. Objem mezd vzrostl o masivních 6,1 % a počet zaměstnanců o 2,1 % meziročně – oba údaje svědčí o pokračující dobré kondici české ekonomiky, kterou můžeme vidět především v průmyslu, informuje Marek Dřímal, ekonom Komerční banky.

Ilustrační fotografie

Dovolená pět týdnů, nemocenská jinak: Tohle se možná brzy změní

Ekonomika

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů dnes budou projednávat možnou podobu chystané novely zákoníku práce. Všichni proto napjatě vyčkávají, jestli tripartita po zrušeném jednání v polovině května vyhoví odborům, které kromě jiného žádají například to, aby byla uzákoněna pětitýdenní dovolená.

Škola, ilustrační fotografie

Vláda učitelům slibuje vyšší platy. Dočkají se jich tentokrát?

Ekonomika

Vládní koalice se celý týden hádala kvůli vyšším platům pro učitele. Zatímco ministryně školství Kateřina Valachová jim chce přidat 10 %, ministr financí Andrej Babiš je ochotný mluvit o navýšení 5%. Dohoda je ale zatím v nedohlednu. Pedagogové jsou naštvaní, ale prý už jsou na nesplněné sliby za ta léta zvyklí.

Ilustrační fotografie

Potřebujete auto nebo tahač? Stát je výhodně prodává

Ekonomika

Sháníte ojetý vůz? Zkuste si ho koupit od státu. Ten prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nabízí hned několik automobilů. Vůz seženete už za pár tisíc. Pokud si připlatíte, můžete si od státu koupit dokonce i tahač!

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Hledáte sezónní práci? Dobrá zpráva, míst pro brigádníky je hodně

Studenti by si letos neměli stěžovat na nedostatečnou nabídku brigád a sezonních prací. Je jich prý o třetinu víc a podle pracovních agentur významně převyšuje poptávku. České ekonomice se daří, na školách je méně studentů a také se jim prý nechce pracovat. Zatímco loni se u agentur o jedno místo ucházeli až tři - dnes je problém ho vůbec obsadit.

Ilustrační fotografie

České domácnosti táhnou ekonomiku vzhůru

Ekonomika

Česká ekonomika si v prvních třech měsících letošního roku meziročně polepšila o rovná 3 %. V mezičtvrtletním srovnání zrychlila o 0,4 %. Zpřesněný odhad potvrdil sílu českých domácností. Výdaje, které vynaložily od ledna do března na konečnou spotřebu, překonaly stejně jako v posledních třech měsících loňského roku 500 mld. Kč. Informuje Filip Fyrbach, makroekonomický analytik MONETA Money Bank.

Ilustrační fotografie

Pohonné hmoty v Česku zdražují a zřejmě bude hůř

Ekonomika

Pohonné hmoty se v České republice dál zdražují a zřejmě bude hůř. Po explozi v rafinerii v Kralupech nad Vltavou se k nám musí benzín draze dovážet a navíc se zvedají ceny ropy na světových trzích. Podle úřadů by měla být spotřeba pohonných hmot v červnu pokryta, co bude ale dál, nikdo neví.

Ilustrační fotografie

Ministerstvo zpřísní bodový systém, lidé s tím souhlasí

Ekonomika

Ministerstvo dopravy plánuje změnit současnou podobu bodového systému, měl by být o hodně přísnější než doposud. Veřejnost měla měsíc na to, aby se k návrhu vyjádřila. Některé z podnětů lidí teď ministerstvo do návrhu zapracuje. Vládě ho chce předložit do prázdnin.

Ilustrační fotografie

Školáci čekají za vysvědčení peníze a elektroniku

Ekonomika

České děti čeká za pár týdnů konec školního roku a většina z nich očekává, že za dobré výsledky bude odměněna. 70 % školáků počítá s tím, že dostanou peníze nebo elektroniku. Rodiče přiznávají, že na všechno nebudou mít peníze, informuje Fair Credit.

Ilustrační fotografie

Tyhle benzínky šidily. Od inspektorů dostaly vysoké pokuty

Ekonomika

Prodejci pohonných hmot jsou nepoučitelní. Každý měsíc uloží inspektoři České obchodní inspekce nepoctivým prodejcům pokuty v řádech desetitisíců korun. Za prvních pět měsíců letošního roku rozdali inspektoři hned 10 postihů v celkové výši téměř milion korun.

Andrej Babiš

Babiš po 5 měsících dorazil na interpelace. S opozicí se pohádal

Ekonomika

Ministr financí Andrej Babiš po téměř 5 měsících dorazil na interpelace poslanců. A hned první otázku opozičního politika označil za hloupou a zbytečnou. Šéf hnutí ANO i další ministři jsou opozicí dlouhodobě kritizováni, že se přímému souboji argumentů vyhýbají. Spokojen s tím není ani premiér.

Ilustrační fotografie

Regulace hazardu přinese především cenzuru internetu

Ekonomika

Přísnější regulace hazardu, kterou schválili poslanci a senátoři, přinese především cenzuru internetu. To je závěr analýzy, kterou na svých stránkách zveřejnil Finanční a ekonomický institut (FAEI). „Naprosto nejpodstatnějším dopadem zákona je to, že se kvůli němu zdraží přístup k internetu každému uživateli internetu v této zemi a ne jen odhadovanému půl milionu hráčů a gamblerů,“ říká jeho předseda Přemysl Souček. Informuje Finanční a ekonomický institut.

Ilustrační fotografie

EET ohrozí advent, obávají se podnikatelé. HK ČR: Nenecháme vás na holičkách

Ekonomika

Více než třetina podnikatelů se šest měsíců před spuštěním elektronizace tržeb obává nejhoršího – že EET ohrozí plynulý průběh letošního adventního období. Stát totiž certifikáty nezbytné pro technická zařízení k evidenci tržeb zatím nevydal. Čerstvá anketa Hospodářské komory ČR (HK ČR) ukázala, že mezi podnikateli vládne pocit nejistoty, bezmoci a převládají pochybnosti o připravenosti EET.

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:15

29. dubna 2024 10:43

Macron žádá revoluční změnu fungování Evropské centrální banky. Na dluh Francie by se skládali občané celé eurozóny

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Francouzský prezident Emmanuel Macron žádá revoluční změnu fungování Evropské centrální banky. Měla by být v důsledku tolerantnější k inflaci. Francii by to ulevilo od nákladů dluhu. Ovšem občané eurozóny by tím více ztráceli na kupní síle svých úspor a příjmů.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy