Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nafta v EU ke konci května výrazně zdražila. V Česku jsou ceny stále nezvykle nízké

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Průměrná cena motorové nafty v rámci EU ke konci května meziměsíčně vzrostla o 7,6 %, což dělá 2,24 korun za litr. Ceny rostly ve všech státech EU s výjimkou Malty. Informuje Axigon.

Růst cen v ČR byl podprůměrný a činil ke konci května 6,7 %, tedy v průměru 1,73 korun za litr nafty. Průměrná cena nafty na českých pumpách je stále šestá nejnižší v EU a v posledním květnovém týdnu činila 27,66 korun za litr.

Ceny nafty v EU pokračovaly na konci května v růstu, když se jejich průměrná cena zvýšila meziměsíčně o 2,24 korun (7,6 %) na 31,58 korun za litr. S výjimkou Malty rostly ceny ve všech státech EU. Nejvíce se zdražovalo ve Francii, Spojeném království a Lucembursku, kde se meziměsíční růst cen pohyboval okolo 10 %. „V přepočtu tak nejvyšší zdražení představovalo nárůst ceny o 3,57 korun na 39,29 korun za litr nafty ve Spojeném království. O necelé tři koruny pak podražil litr nafty ve Francii,“ přibližuje situaci Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která analyzuje vývoj cen nafty v EU.

V Česku byl růst ceny nafty ke konci května podprůměrný. Zdražení 1,73 korun na 27,66 Kč za litr znamená meziměsíční růst o 6,7 %. „Ceny v Česku jsou nezvykle nízké. Česká republika letos patří v cenách nafty k nejlevnějším zemím EU. S 27,66 Kč/l máme šestou nejlevnější naftu v rámci celé EU, přičemž pozici šesté nejlevnější země si držíme několik měsíců po sobě,“ dodává Damir Duraković s tím, že u našich severních sousedů se tankuje nafta ještě levněji. Průměrná cena v Polsku je skoro o 2 koruny nižší než v Česku. Všichni ostatní sousedé si oproti ČR připlatí. Na Slovensku 85 haléřů za každý litr, v Rakousku 1,20 korun a nejvíc v Německu, kde je nafta ve srovnání s Českem dražší o 2,55 korun. V meziměsíčním srovnání rostly ceny ve všech sousedních státech. Nejméně v Polsku (0,85 Kč/l), nejvíce v Rakousku (2,30 Kč/l) a Německu (2,27 Kč/l). Na Slovensku si řidiči na konci května připlatili 1,20 Kč za každý natankovaný litr motorové nafty.

Pro nejlevnější naftu v Unii je třeba zamířit do Bulharska (25,2 Kč/l), Lucemburska (25,7 Kč/l) či Polska (25,77 Kč/l). Naopak s velkým náskokem nejdražší naftu aktuálně natankují motoristé ve Spojeném království (39,29), Švédsku (37,88) a Itálii (35,39).

Témata:  pohonné hmoty nafta

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy