Kalousek: Regulace úvěrů povede k poskytování nelegálních půjček

Lidé, kteří si berou spotřebitelské úvěry, by do budoucna mohli být lépe chráněni. O zpřísnění poskytování půjček v pátek od rána jednali poslanci. Zákon, který přinesl několik změn, téhož dne schválili.

Miroslav Kalousek
reklama

Ministerstvo financí chce přísněji regulovat poskytování drobných půjček. Nebankovním poskytovatelům by nově nestačil jen živnostenský list, ale museli by dostat licenci od České národní banky.

Doložit by museli odbornost a také to, že mají dostatečný kapitál - alespoň 20 milionů korun. Navíc by si i v případě takzvaných mikroúvěrů, tedy půjček do 5 tisíc korun, museli ověřit, že klient má z čeho splácet.

Návrh zákona o spotřebitelském úvěru například stanoví, že lidé by ho mohli splatit prakticky kdykoliv, omezily by se také sankce za pozdní splátky. Norma by podle vlády navíc zvýšila odpovědnost věřitele za poskytnutí úvěru.

I opozice pokládá za správné, že regulace spotřebitelských úvěrů dostane řád. Na druhou stranu někdy tvrdost nepřinese kýžený úspěch.

Podle Miroslava Kalouska z TOP 09 novela povede pouze k tomu, že si budou půjčky brát u nelegálních poskytovatelů, kteří nebudou dluhy vymáhat standardními způsoby. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky