Ekonomika

Ilustrační fotografie

dTest podal žalobu na O2 kvůli změnám podmínek

Ekonomika

dTest před dvěma týdny informoval o klamání spotřebitelů ze strany společnosti O2 v souvislosti se změnou podmínek datových tarifů. Vyjednávání s O2 nevedlo k tomu, aby operátor změnil svůj postoj, a proto dTest podává žalobu na zdržení se protiprávní činnosti vůči spotřebitelům.

Ilustrační fotografie

Povinné kvóty pro ženy? Tohle si o nich myslí Češi

Ekonomika

Vláda dnes projednávala návrh o rovnoměrném zastoupení žen v politice i ve vedoucích pozicích firem. Materiál na stoly členů vlády předkládal tým ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Jsou ale povinné kvóty řešením? Ptali jsme se Čechů na ulici.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Kalendář zloděje aneb "Lupiči" nespí ani v létě

Právě v létě mají zloději „hlavní sezónu“. V období letních dovolených se zvýšená kriminalita projevuje více či méně ve všech typech krádeží. ČSOB ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou vám poradí, na co si dát největší pozor a jak se vyhnout nepříjemnostem.

Zlato, ilustrační fotografie

Po brexitu nestojí zlatu v cestě vzhůru žádné překážky

Ekonomika

V pátek 24. 6. 2016 přišla studená sprcha nejen pro samotnou EU, ale i celý svět – v souvislosti s budoucností Velké Británie a potažmo celé Unie hovoří řada expertů o „černém pátku“. Na tuto skutečnost okamžitě zareagovaly finanční trhy oslabením libry na nejnižší hodnotu za posledních 30 let a poklesem cen akcií po celém světě. Začalo období nejistoty a obav z dalšího vývoje. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Máme nový daňový balíček. Tohle všechno bude jinak

Ekonomika

Podmínky pro vyplácení daňového bonusu na vyživované děti se zpřísní, návrh v balíku daňových změn dnes schválila vláda. V rámci schválených změn zákona o DPH se také nově zavádí institut tzv. nespolehlivé osoby. Obce by měly mít rovněž možnost zvýšit maximální sazbu poplatku za vjezd do vybraných částí měst.

Dálnice, ilustrační fotografie

Mýtné by mohly nahradit tištěné kupony. Stát ale přijde o miliardy

Ekonomika

Vládní spory kvůli problematickému výběru mýtného stále pokračují. Ministr dopravy Dan Ťok si nadále hájí svůj plán prodloužit smlouvu se současným provozovatelem (společností Kapsch), to ale koaliční partneři odmítají a žádají zásadní úpravy tohoto návrhu. Je tak dost možné, že na řadu od nového roku přijdou tištěné kupony.

New York, ilustrační fotografie

Ekonomika

Varování lékařů: Studené LED osvětlení škodí lidem i prostředí

Mnoho měst přechází z klasického pouličního osvětlení na energeticky úspornější LED osvětlení. Přechod k nové technologii přináší celou řadu výhod. LED osvětlení má ohromný potenciál pokud je použito správně. Pokud ne, přináší paradoxně velice závažné problémy, jako jsou poruchy spánku nebo poškození sítnice. Bílá LED světla také výrazně ovlivňují životní prostředí. Na tom se shodla Americká lékařská asociace (AMA), která přijala odborné doporučení, jak technologii používat.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Evropská komise se vzdala „klacku“, který měla na Čechy odmítající kvóty

Ekonomika

Ekonom a někdejší šéf Kanceláře prezidenta Václava Klause Jiří Weigl se na stránkách Institutu Václava Klause vrací k některým výrazným zprávám minulých dní. Poukazuje na to, tak média pláčou nad brexitem, či jaké jsou reakce na opakování prezidentských voleb. Dodává, že Evropská komise se vzdala „klacku“, který měla na Čechy odmítající kvóty.

Bohuslav Sobotka

Zvyšte platy Čechům a nebudou jezdit za prací k vám, vzkázal Sobotka EU

Ekonomika

Češi by mohli na odchodu Velké Británie z EU pozoruhodným způsobem vydělat - český premiér jede do Bruselu navrhnout, aby EU pomohla zvýšit české (a východoevropské) platy a lidé tak neutíkali za prací na západ. To byl jeden z důvodů, proč Britové hlasovali pro Brexit. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

Tower Bridge, Velká Británie

Brexit by mohl zrychlit proces nezbytných reforem v Británii

Ekonomika

Píšu tento záznam z Jižní Afriky, která je asi vůbec nejdál od Evropy a věčných řečí o brexitu, jak je to jen možné. I tady je však těžké vyhnout se zmatkům a věčné „potřeby“ investorů a médií zjistit, co bude dál. Informace přináší Saxo Bank.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Z mladých Britů budou Němci? Tohle hrozí

Ekonomika

Mladí Britové nespokojení s výsledkem referenda o odchodu Velké Británie z EU dostanou od Německa občanství, aby dál mohli zůstat členy Evropské unie. Navrhuje to ministr hospodářství Sigmar Gabriel.

Ilustrační fotografie

Není žádné my a Brusel. Přijetí eura jako hlubší integrace do EU?

Ekonomika

Brexit neznamená konec Evropské unie, čekají nás roky jednání. Musíme si uvědomit, že není žádné My a Brusel, není mezi námi bariéra,“ říká sociální demokrat Michal Pícl, který působí jako předseda odborné Komise pro evropské záležitosti a fondy EU při ÚVV ČSSD.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Ekonomika

Proč Británie byla v EU? Teď by mohla spojit síly s někým jiným

Evropa i sama Velká Británie se stále vzpamatovávají z rozhodnutí země z EU odejít. David R. Wheeler, americký novinář a profesor žurnalistiky na Tampské univerzitě, ale vyzývá, že by se na brexit mohlo pohlížet spíše pozitivně, a navrhuje, že by mohlo jít o příležitost připojení Británie k USA.

Citróny, ilustrační fotografie

Co je nejkyselejší na citronech v současnosti?

Ekonomika

Nejkyselejší na citronech je v současnosti jejich cena. Kilogram citrónů se v českých obchodech prodává až za 100 Kč! Důvodů je několik, například růst nákladů na kvalitu. Jak nahradit tento zdroj vitamínů?

Ilustrační fotografie

PMI vysílá negativní zprávu

Ekonomika

Nepříznivou zprávu o vývoji tuzemského zpracovatelského průmyslu dnes vyslala společnost Markit Economics. PMI mezi zpracovateli poklesl v červnu na 51,8 bodů, což je nejslabší výsledek od června 2013. Pomalý růst nových zakázek se negativně projevil na pomalejším růstu výroby. Informuje Ing. Filip Fyrbach, makroekonomický analytik MONETA Money Bank.

Ilustrační fotografie

Aktuální ceny pohonných hmot: Téměř všude si připlatíte

Ekonomika

Se začátkem prázdnin se mnoho Čechů vydává na dovolenou do zahraničí automobilem. Podle aktuálních údajů Evropské komise jsou ve většině evropských zemí pohonné hmoty dražší. Ceny Naturalu 95 jsou v Česku dokonce o více než 6 korun nižší, než je průměr EU. Nejlevnější je Bulharsko, kde za benzín ušetříme oproti Česku skoro 3 koruny. Jinak si výrazně připlatíme v Chorvatsku, Slovinsku, ale i na Slovensku a v Německu. Nejdražší je pak Itálie, kde je cena benzínu vyšší o více než 10 korun.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Přijde nová finanční krize?

Začátkem týdne došlo na finančních trzích k prudkému poklesu a zdá se, že paniku už máme za námi. Rychlá a efektivní intervence několika centrálních bank, zejména Bank of England a Swiss National Bank, trhy stabilizovala.

Ilustrační fotografie

Tipy co dělat, aby se dovolená zbytečně neprodražila

Ekonomika

Začíná sezóna prázdninových dovolených. Co dělat, aby po finanční stránce nedošlo k žádným zádrhelům a člověk nemusel platit víc, než je potřeba? Určitě přijde vhod menší předcestovní příprava. „Rozhodně se vyplatí neřešit věci na poslední chvíli ale udělat si čas a porozhlédnout se po výhodnějších cenách. Dají se díky tomu ušetřit slušné peníze, ať už třeba při výměně peněz na správném místě, výhodně sjednanému pojištění, které skutečně kryje možná rizika, nebo využití internetových srovnávačů cen hotelů a letenek,“ říká Martin Kýjonka, analytik společnosti Broker Trust.

Česká pošta

Výpis z Centrální evidence exekucí bude možné získat na pobočkách České pošty

Ekonomika

Od 1. července 2016 budou mít občané možnost získat výpis z Centrální evidence exekucí ČR (CEE) na 981 pobočkách České pošty (ČP), které disponují Czech POINTy. Na každé takové pobočce bude příslušné místo označeno nápisem „výpis z Centrální evidence exekucí ČR.“ Podstatně se tak zvýší dostupnost informací o konkrétních exekučních řízení a lidé budou mít možnost věrohodně zjistit nejenom, jak jsou na tom se svými exekucemi, ale také si ověřit solventnost osob, se kterými přicházejí do styku např. v rámci obchodních vztahů. Výpis získaný prostřednictvím pošty bude stát 50 Kč za jednu stranu výpisu.

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 15:57

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy