Varování lékařů: Studené LED osvětlení škodí lidem i prostředí

Mnoho měst přechází z klasického pouličního osvětlení na energeticky úspornější LED osvětlení. Přechod k nové technologii přináší celou řadu výhod. LED osvětlení má ohromný potenciál pokud je použito správně. Pokud ne, přináší paradoxně velice závažné problémy, jako jsou poruchy spánku nebo poškození sítnice. Bílá LED světla také výrazně ovlivňují životní prostředí. Na tom se shodla Americká lékařská asociace (AMA), která přijala odborné doporučení, jak technologii používat.

New York, ilustrační fotografie
reklama

AMA přijala doporučení v reakci na ohromný rozmach LED osvětlení ve velkých amerických městech. Výbor vydal směrnice, jaké mají obce volit osvětlení, aby se "minimalizoval potenciální dopad na lidské zdraví a životní prostředí".

Přechod na LED osvětlení přináší významnou energetickou úsporu. Navíc LED diody vydrží mnohem déle a nevyzařují tolik tepla. "Navzdory všem energetickým výhodám jsou některá LED světla nebezpečná pro lidské zdraví ," uvedla členka představenstva AMA doktorka Maya A. Babu.

Podle doporučení by se neměla užívat světla s barevnou teplotou větší než 3000K. Čím vyšší je barevná teplota, tím chladnějším se zdá být bílý světelný zdroj, a naopak, čím je teplota nižší, tím se zdá světlo teplejší. Barevná teplota určuje vlnovou délku světla, tedy například kolik modrého, červeného nebo žlutého světla zdroj vysílá. Vyšší barevná teplota znamená větší podíl modrého světla, naopak nižší větší podíl červeného.

Bílá LED dioda o barevné teplotě 4000K až 5000K, která vyzařuje vysoký podíl modrého světla, byla volbou mnoha měst. Tyto diody jsou například instalovány v Seattlu nebo New Yorku. Bílé diody přináší několik problémů. Jedním z nich je oslňující efekt. Protože se modré světlo v lidském oku více rozptýlí, bílé LED diody mohou snadno oslnit řidiče a chodce, v horším případě poškodit sítnici.

Dalším problémem je narušení rytmu dne a noci, na jeho řízení má velký vliv tvorba melatoninu. Jedná se o hormon, který má produkci nejvyšší právě během tmy. Bílé LED lampy s vysokým obsahem modrého světla tvorbu melatoninu zpomalují. Podle AMA mají tyto lampy 5x větší efekt na spánkový rytmus než klasické pouliční lampy.

Vliv osvětlení je také výrazný na životní prostředí, výraznější osvětlení má velký vliv například na ptáky, kteří jsou díky tomu dezorientovaní a mění své migrační trasy, hmyz, ale i mořský život pobřežních měst. Oslňující efekt se také projevuje ve větším světelném znečištění, které nám brání ve výhledu na noční nebe.

Extrémní případ nastal v americkém městě Davis v Kalifornii, kde místní obyvatelé požadují kompletní výměnu studených LED diod za teplejší barvy. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky