Tipy co dělat, aby se dovolená zbytečně neprodražila

Začíná sezóna prázdninových dovolených. Co dělat, aby po finanční stránce nedošlo k žádným zádrhelům a člověk nemusel platit víc, než je potřeba? Určitě přijde vhod menší předcestovní příprava. „Rozhodně se vyplatí neřešit věci na poslední chvíli ale udělat si čas a porozhlédnout se po výhodnějších cenách. Dají se díky tomu ušetřit slušné peníze, ať už třeba při výměně peněz na správném místě, výhodně sjednanému pojištění, které skutečně kryje možná rizika, nebo využití internetových srovnávačů cen hotelů a letenek,“ říká Martin Kýjonka, analytik společnosti Broker Trust.

Ilustrační fotografie
reklama

Podívejte se na konkrétní tipy, díky kterým se vám dovolená neprodraží.

Na dovolenou se šetří, nepůjčuje. Ano, ta rada působí jako ohrané klišé, ale z posledních průzkumů vyplývá, že řada Čechů se kvůli dovolené stále neváhá zadlužit, ať už u bank, jiných poskytovatelů půjček nebo příbuzných. Půjčovat si peníze na dovolenou je ale z finančního hlediska zásadní chyba.

„Úvěry by si měl brát člověk především na věci, jejichž hodnota v čase vytrvá minimálně po dobu splácení úvěru, ne na krátkodobé požitky, jako jsou právě dovolené nebo například dárky k Vánocům,“ říká Martin Kýjonka.

Je tedy lepší pokusit se najít rezervy ve vlastním rozpočtu nebo zvolit lacinější variantu dovolené, protože úvěr ji zásadním způsobem prodraží.

Sjednejte si pojištění chytře. Cestovní pojištění je sice výdaj, ale rozhodně se vyplatí v případě úrazu, ztráty zavazadel nebo jiné hmotné škody. Ročně se v zahraničí musí nechat ošetřit 70 tisíc českých turistů a náklady se mohou vyšplhat i do statisíců. Komplexnější pojištění pak pokrývají i odpovědnost pojištěnce za případné škody, které způsobí. Pokud cestujete jako rodina, může být výhodné příbuzné pojistit v rámci jednoho balíčku.

„V současné době se dají na pojištění ušetřit i desítky procent z jeho běžné ceny. Pojišťovny na začátku prázdnin lákají slevovými akcemi, kdy cestovní pojištění zlevňují někdy i v řádech desítek procent,“ uvádí Martin Kýjonka.

Pozor si musí dát každý na výluky z pojištění, kdy pojišťovna krytí odmítá. Jde především o situace, kdy ke škodné události dojde úmyslně, po požití alkoholu nebo při skutečně extrémních sportech, na které se pojištění nevztahuje.

„Pojišťovny rozlišují několik kategorií sportů od rekreačních, přes rizikové a adrenalinové až po nepojistitelné sporty a aktivity. Rekreační sporty bývají zahrnuty do standardní pojistky, pro rizikovější aktivity je potřeba sjednat připojištění. Podmínky pojišťoven se různí a při výběru pojistky je nutné projít důkladně podmínky a výluky, případně vyhledat finančního poradce, který má produkty cestovního pojištění zmapované,“ říká Martin Kýjonky.

Pokud máte cestovní pojištění sjednané v rámci balíčku služeb ke své platební kartě, raději prověřte, že pokrývá skutečně všechna důležitá rizika.

Vyzkoušejte internetové srovnávače. Na internetu je dnes i v češtině dostupná řada vyhledávačů a cenových srovnávačů, které porovnávají například nabídky letenek či ubytování. Pro někoho, kdo nechce na dovolenou vyrazit s cestovní kanceláří, je to zajímavá alternativa, kdy je možné ušetřit skutečně slušné peníze. 

Výdaje pod kontrolou. Pokud chcete mít na dovolené přehled o tom, kolik jste už utratili, a výdaje nenosit jen „v hlavě“, vyzkoušejte některou z aplikací pro smartphony, které fungují jako „chytré peněženky“. Snadno se do nich zaznamená každou zaplacenou částku a můžete tak snáze kontrolovat, jestli dodržujete rozpočet, který jste si na dovolenou stanovili.

Najděte výhodný kurz. Pokud půjdete do směnárny na letišti nebo do banky v turistické destinaci, s největší pravděpodobností narazíte na nejméně výhodný kurz. Udělat si malý průzkum na internetu a najít výhodnější nabídku v některé české bance nebo směnárně, se vyplatí. Ve směnárně se ale vždy dopředu zeptejte, kolik za konkrétní částku dostanete po výměně peněz. Existují i aplikace do chytrých telefonů, které nabízejí aktuální kurzy cizích měn, takže můžete mít neustále přehled, jestli je nabízená částka k výměně výhodná, či nikoliv. Většina z těchto aplikací je zdarma, v internetových obchodech se dají najít po zadání klíčových slov: „currency calculator“ nebo „kurzy měn“. V zahraničí i doma přijdou vhod.

„Některé směnárny nabízejí výhodné kurzy běžným zákazníkům pouze na oko, většinou platí jen při výměně vyšších částek. Zákazník se to ale dozví až poté, co nevýhodná výměna proběhla a už se jen obtížně domáhá vrácení peněz,“ varuje Martin Kýjonka.

Kombinujte kartu a hotovost. Placení v hotovosti se v zahraničí s největší pravděpodobností nevyhnete, v odlehlejších destinacích nebo v menších obchodech často přijímají platby pouze hotově.  Kde to jde, plaťte ale kartou – české banky si za tyto platby poplatky neúčtují. Pokud budete mít možnost zaplatit kartou, zvolte ji, protože devizový kurz, podle kterého banka platbu za zboží v cizí měně přepočítá na koruny, bude výhodnější, než vám dají ve směnárně.  Při placení kartou budete mít zpětně také větší přehled o tom, za co jste během dovolené utráceli. Před odjezdem na dovolenou si zkontrolujte, jaké máte limity pro platbu kartou, abyste nebyli při placení vyšších částech zaskočeni a nemuseli limity narychlo zvyšovat.

Spřátelené bankomaty. Naopak výběry z bankomatů platební kartou české banky ve většině případů zpoplatňují částkou okolo 100 korun. Některé banky si ještě naúčtují částku okolo jednoho procenta z hodnoty výběru. Menší, nebo vůbec žádný poplatek zaplatíte v bankomatech stejné skupiny, do které patří i vaše česká banka. To je třeba případ České spořitelny a bankomatů skupiny Erste. Bankomaty, kde přijímají dvě nejrozšířenější karty Visa a MasterCard, můžete najít dopředu pomocí internetových lokátorů. Zde (Visa) a zde (MasterCard). 

Kartu mějte na očích. Ať už budete platit doma nebo v cizině, rozhodně nenechávejte personál, aby s vaší kartou odcházel někam, kde na něj neuvidíte, kvůli možnému podvodu (okopírování údajů na kartě, provedení bezkontaktní platby…).  Uložte si do mobilního telefonu číslo na servisní linku, kam byste v případě ztráty karty zavolali, kvůli jejímu zablokování. Lze to provést také přes účet internetového bankovnictví, ale ne vždy budete mít možnost se k internetu dostatečně rychle připojit.

„Nejen na dovolené, ale i pro běžné používání, je užitečné nastavit si SMS upozornění na provedené platby kartou. Její majitel tak rychle zjistí, že s ní někdo neoprávněně manipuloval. Kartu lze pro případ ztráty či krádeže také samostatně pojistit u banky, která ji klientovi vydala,“ dodává Martin Kýjonka z Broker Trustu.

Témata: dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky