Párky bez masa, falšované sýry. Našli je v těchto obchodech

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila další závadné potraviny na pultech českých obchodů. Inspektoři zjistili velká pochybení - výrobci šidí podíl masa a sušiny u mléčných výrobků.

Ilustrační fotografie
reklama

Situace v tržní síti s potravinami je stále pod drobnohledem inspekce. Výrobky od zahraničních dodavatelů závažným způsobem porušují právní předpisy. Prodejci se tak snaží na zákaznících vydělat prodejem nekvalitních potravin.

"Typicky chybí cenná složka výrobku, např. podíl masa je nižší, než výrobce uvádí na obalu, nebo je nižší podíl mléčné sušiny u mléčných výrobků – zejména sýrů, čímž se zásadně mění jeho vlastnosti," uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři aktuálně zjistili podvod u následujících výrobků:

Dulano drůbeží párky z Francie, s trvanlivostí do 15. 1. 2018

"Výrobce na obalu uvedl obsah masa v hodnotě 70%, laboratorní analýza však stanovila přítomnost 60,3% masa. Výrobek se nacházel v distribuci společnosti Lidl Česká republika v.o.s," uvedl Kopřiva.

Sýr Bresse Bleu z Francie, v balení 150g s datem použitelnosti 24. 04. 16

" Výsledky z laboratoře u sýru prokázaly obsah sušiny v hodnotě 47,80% oproti deklaraci na obalu, která uváděla 53%," sdělil Kopřiva. Výrobce tak klamal spotřebitele nepravdivým tvrzením na etiketě. Sýr byl v prodeji v obchodním řetězci společnosti Globus

Kuřecí šunka z Polska, s datem použitelnosti 23 06 2016

Výrobce na obalu uváděl 89% obsahu masa. Laboratorní analýza zjistila, že šunka obsahuje pouhých 79,2%. Výrobek byl odebrán z prodeje řetězce Lidl.

Pick Mives "selská" klobása pálivá, s trvanlivosti do 03. 07. 2016

Laboratorní analýzou byl prokázán nižší obsah masa. Klobásy prodával obchod Kaufland.

BILLA EASY! MEAT BALLS FRIED- Masové kuličky smažené z Rakouska. Datum použitelnosti do 11. 06. 16

Testy prokázaly, že kuličky obsahují jen 72,5% masa oproti uvedeným 87 %, výrobce tak ošidil masové kuličky o nejhodnotnější složky potraviny. Potravinu prodávala BILLA.

"S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k dosavadním výsledkům bude SZPI v kontrolách tohoto problematického segmentu v nezmenšené intenzitě pokračovat," zakončil Kopřiva.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky