Ekonomika

Škola, ilustrační fotografie

Školství čekají letos velké změny: Tohle bude už od září jinak

Ekonomika

Už příští týden skončí školákům bezstarostná doba prázdnin a znovu zasednou do školních lavic. Kvůli nové legislativě ale nejen na ně čeká řada změn. Mezi ně bude patřit například začleňování dětí s lehkým mentálním postižením do běžných tříd či jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

Ilustrační fotografie

Města chtějí placené parkování. Zóny mají pomoct místním

Ekonomika

Až třetina velkých českých měst plánuje nové placené parkovací zóny. Přitom jejich zavádění zatím provázejí velké problémy. Obvykle tyto zóny pomůžou lidem, kteří v placených oblastech bydlí. Jenže problém mají například ti, kteří v těchto místech pracují.

Ilustrační fotografie

Investoři se s novým týdnem do nákupu akcií příliš nehrnou

Ekonomika

Evropské akcie neudržely svoje zisky z dopoledního obchodování a v závěru seance kolísají okolo pátečního zavíracího kurzu. Hlavní brzdou jsou energetické tituly, které padají o zhruba jedno procento, nedaří se však i jiným komoditním společnostem nebo prodejcům spotřebního zboží. Naopak v plusu nalezneme farmaceutické tituly, které si z dnešního obchodování odnášejí zisk ve výši necelého půl procenta, okolo jedné desetiny procenta posilují utility, telekomunikace nebo finanční akcie. Důvodem investorské nevole více nakupovat akcie mohou být komentáře amerických centrálních bankéřů, z nichž někteří stále signalizují možné zvýšení úrokových sazeb během letošního roku. Jejich pohyb v následujících měsících je tak nejistý, což na trhu zvyšuje nervozitu.

ČOI

ČOI zajistila padělky za miliony, při kontrole došlo na úplatek i facky

Ekonomika

Mimořádná kontrola České obchodní inspekce (ČOI) v tržnici na Hatích odhalila velké množství přestupků, inspektoři zajistili 483 padělků v celkové hodnotě přes 3 miliony korun. Během kontroly se provinění prodejci pokoušeli inspekci uplatit, v jiném stánku došlo i na facky.

Škola, ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak přežít návrat dětí do školy? Rady a tipy

Školákům za necelé dva týdny skončí prázdniny a budou si muset opět zvykat na školní režim. To ale podle psychologů bývá dost problém - děti jsou často roztržité a nepozorné. Rodiče by proto měli už teď své děti trochu krotit a pomalu je na začátek nového školního roku připravovat.

Ilustrační fotografie

Zloději překonají dveře bez použití síly a zase za sebou zamknou. Lidé se diví

Ekonomika

Drzost a vynalézavost jsou základními vlastnostmi zlodějů. Pomocí stále populárnější SG metody si dokáží odemknout a pak za sebou dokonce i zamknout. Mohou tak vniknout do nezabezpečené domácnosti, aniž by použili páčidlo či jinou destruktivní formu vstupu. Tato metoda je nenásilná, nezanechává na zámku žádné viditelné stopy a lidé si stále ještě nezvykli, že běžné zámky jsou takto bezbranné, jak je patrné z reakcí a diskusí kolem aktuální krádeže ve zlatnictví v Přelouči.

Ilustrační fotografie

Z Řecka utíkají lidé, ekonomika krachuje. Ekonom Weigl ale našel řešení

Ekonomika

Pozornost milionů lidí z celého světa se soustředí v těchto dnech do brazilského Ria de Janeira, kde mezi sebou sportovci bojují o cenné kovy. Jak ale poukazuje někdejší vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause a ekonom Jiří Weigl, výdaje na pořádání takové akce jsou enormní a státy na tom prodělávají. Přichází proto s návrhem, který by mohl situaci vyřešit a dokonce i pomoci Řecku, které se stále zmítá v krizi.

Ilustrační fotografie

Stát nabízí miliony na bydlení. Věděli jste to? Takhle je získáte

Ekonomika

Potřebujete koupit nemovitost nebo ji rekonstruovat? Výrazně vám na to může přispět stát, který poskytuje prakticky nejvýhodnější úvěry na trhu. Málokdo o nich ale ví, a tak zatím Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) vyčerpal jen naprostý zlomek rozpočtu. Žádat přitom můžete až o 150 tisíc na rekonstrukci nebo až o 600 tisíc na pořízení domu či bytu.

Ilustrační fotografie

Pořiďte si šetřiče vody. Sníží celkovou spotřebu vody až o třetinu a vydrží 20 let

Ekonomika

Zákazníci společnosti E.ON nyní mezi bonusy určenými pro domácnosti a podnikatele najdou také šetřiče vody Watersavers. Ty mohou snížit celkovou spotřebu vody až o třetinu, uspoří rovněž na ohřevu vody a mají dlouhou životnost 20 let. Šetřiče vody od českého výrobce E.ON nabízí se slevou 20 %. Díky této slevě a vysoké účinnosti se investice do šetřičů vody Watersavers domácnostem vrátí již za několik měsíců.

Stavebnictví, ilustrační fotografie

Stavebnictví opět v depresi? Loňský boom je minulostí

Ekonomika

Loňský boom stavebnictví je minulostí a prozatím není příliš vidět naděje na brzký obrat k lepšímu. Výkon stavebnictví se v červnu snížil o 12,7 %, což znamená, že od začátku roku se již propadlo o téměř deset procent. Tento nepříznivý vývoj se přitom týká jak pozemního, tak inženýrského stavitelství. Informuje Petr Dufek, Československá obchodní banka, a. s.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Průměrná cena benzínu se drží pod 30 korunami. A klesá

Ceny benzínu se drží pod 30 korunovou hranicí a dál klesají, pro řidiče je to o letošních prázdninách dobrá zpráva. Právě v době dovolených totiž pohonné hmoty většinou zdražovaly. Důvodem letošního překvapení je levnější ropa ve světě a také to, že koruna posiluje vůči americkému dolaru. A analytici slibují, že benzín i nafta budou ještě levnější.

Ilustrační fotografie

Nafta v EU zlevnila o korunu. Česko stále patří k levnějším zemím

Ekonomika

Vývoj uplynulých měsíců na trhu s ropou se začíná pomalu projevovat v cenách pohonných hmot. Cena ropy v poslední době poklesla na úroveň letošního dubna, díky čemuž pohonné hmoty zlevňují již několik týdnů v řadě. „Dle aktuálních údajů Evropské komise ze začátku srpna zlevnila motorová nafta ve všech státech EU s výjimkou Dánska a Bulharska. Pokles cen nafty napříč EU činil v průměru 1 Kč/l,“ přibližuje situaci Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která pravidelně analyzuje vývoj cen nafty v EU.

Chorvatsko, ilustrační fotografie

Ekonomika

Domy v zahraničí jsou hitem. Češi nakupují levné bydlení u moře

Stále více Čechů si v posledních letech pořizuje byty nebo domy v zahraničí. Nemovitosti využívají pro svou potřebu, případně je pronajímají. Jednou ze zemí, kde mohou Češi za výhodných podmínek koupit dům, je například Bulharsko. Dům v zahraničí údajně už vlastní desítky tisíc Čechů.

Zlato, ilustrační fotografie

5 hlavních příčin cenového růstu zlata

Ekonomika

Rok 2016 se nese ve znamení cenového růstu komoditních kovů. Zlato, stříbro a těžařské společnosti jsou pro tuto chvíli nečekanými investičními vítězi. Nejvyšší procentuální nárůst zaznamenalo stříbro (44 %), které se na trhu více obchoduje a má tendenci být mnohem více volatilní. Zlato zaznamenalo meziroční nárůst až o 300 dolarů za unci (25 %). Cena zlata je, jako u každé jiné komodity, odvislá od zákonů nabídky a poptávky. Informuje Jaroslav Křůpala, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Ilustrační fotografie

dTest: Na co si dávat pozor, když si dovolenou zařizujete sami

Ekonomika

Chystáte-li se dovolenou strávit v Česku, asi nebudete listovat katalogy cestovních kanceláří nabízejícími kompletní zájezd s dopravou, ubytováním a dalšími službami. Pokud si dovolenou „sestavíte“ z jednotlivých služeb sami, nebudete zákonem chráněni tak dobře jako v případě zájezdu. Ovšem při troše snahy a pozornosti můžete ušetřit. Poradíme, na co si při výběru takové dovolené dávat pozor.

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 11:52

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy