Domy v zahraničí jsou hitem. Češi nakupují levné bydlení u moře

Stále více Čechů si v posledních letech pořizuje byty nebo domy v zahraničí. Nemovitosti využívají pro svou potřebu, případně je pronajímají. Jednou ze zemí, kde mohou Češi za výhodných podmínek koupit dům, je například Bulharsko. Dům v zahraničí údajně už vlastní desítky tisíc Čechů.

Chorvatsko, ilustrační fotografie
reklama

Klientů, kteří mají zájem o koupi nemovitosti v zahraničí, stále přibývá. Tento typ investice je ale třeba důkladně zvážit. "Koupě nemovitosti je pro většinu klientů vnitřní a emotivní záležitostí. Vždyť si jí pořizují jednou za život," říká Martin Pinl, ředitel realitní kanceláře Alexandria Real.

Nejvíce Češi nakupují v Chorvatsku a Bulharsku. "Kesl zájem o Řecko, což vzhledem k migrační krizi je pochopitelné," doplnil Pinl. S výjimkou, kterou je Kréta. Španělsko a Itálie je také často vyhledávanou lokalitou, ale poklesl zájem o dříve velmi oblíbenou oblast Costa Blancy ve Španělsku, což je údajně dáno tím, že tam přestaly létat přímé spoje z ČR.

Většina klientů si přeje vlastnit dům na břehu moře. Ne každý však na podobnou nemovitost finančně dosáhne. "Chodí k nám lidé, kteří mají představu, že za 100 000 euro pořídí rodinný domek přímo na břehu moře. Ten nejlevnější ale stojí téměř 300 tisíc euro v Chorvatsku a skoro milion ve Španělsku," dodává. Vily a apartmány dál od moře ale zase mají jiné přednosti a dají se zakoupit za podstatně menší částku.

Bulharsko

Černomořské pobřeží se svými letovisky láká nejen k dovolené, ale i k zakoupení nemovitosti. Zájem se zvedl oproti loňsku více než desetinásobně. Největší zájem je o lokalitu Burgas u Černého moře, kde je možné si pořídit apartmán už od necelého milionu korun.

Díky své poloze a členitému reliéfu krajiny, může být Bulharsko přitažlivé jak pro vyznavače aktivního trávení volného času, tak pro ty, kteří dávají přednost odpočinku a relaxaci. V Bulharsku si na své přijdou i milovníci zimních sportů, pohoří jako Pirin, Rila a Rodopi nabízejí solidní služby a výtečné podmínky pro lyžování.

"Například byt v Bulharsku u Černého moře se dá pořídit už od 35 tisíc euro. To je částka, za kterou v Praze koupíte garáž. Nejvíce se prodávají menší studia a apartmány s cenou kolem 30.000 – 50.000 euro," uvedl Pinl. Například osmdesátimetrový apartmán v Sozopolu se dá pořídit za částku mírně převyšující milion korun.

Chorvatsko

Češi to k moři nechtějí mít daleko. Stále častěji nakupují vily, byty a apartmány v Chorvatsku, ideálně co nejblíže k moři. "Naši klienti mají největší zájem o Chorvatsko, je to dáno jednak tím, že je nejblíže, dá se tam dojet autem, dále je tu kouzelné pobřeží a moře, se spoustou ostrovů a ostrůvků. V neposlední řadě je poměrně snadné se tam domluvit, chorvatština je nám velmi blízká," uvádí Pinl. Největší zájem je údajně o oblast mezi Zadarem a Šibenikem a o Makarskou riviéru.

Byt lze pořídit za 2,2 až 5,6 miliónu korun, dům si pořídíte od 2 milionů a vila stojí 7 až 11 miliónů korun. Můžete zakoupit i levněji, například menší domek na Zadaru se dá zakoupit již 55.000 €, tedy jen 1,4 milionu korun. Krásný nový apartmán, který leží jen 200 m od pláže, se dá sehnat i za 1,7 milionu korun.

Španělsko

Španělsko je další populární zemí pro nákup rekreačních nemovitostí. Kromě moře, přírodních krás a přívětivého počasí láká ke koupi také přijatelnost cen nemovitostí. Každým rokem zájem o nákup nemovitosti roste. "Dá se očekávat, že zvýšená poptávka povede ke zvýšení cen, jako se už děje ve Španělsku, zejména v některých vyhlášených letoviscích. Ve Španělsku se zvýšil objem realitních transakcí o 11 % v roce 2015 v porovnání s rokem 2014," uvedl Pinl.

Apartmán ve Španělsku lze pořídit za 2,1 miliónu korun, ceny domů se pohybují okolo 3 milionů korun. Například apartmán s výhledem na moře, který má dva plně zařízené pokoje, se dá koupit za 3 miliony korun. Útulná vila na úpatí hory Montgo stojí 2,7 milionu.

Černá Hora a Albánie

Černohorské nemovitosti stojí stranou zájmu. Ceny jsou přitom velmi příznivé. Třípokojový dům, který má rozlohu 90 metrů, s výhledem na zátoku Kotor, zakoupíte už za 1,7 milionu korun. Ale není tam jen levně, luxusní vilu můžete zakoupit i za 30 milionů.

Albánie sousedí s Černou Horou a ceny nemovitostí jsou tu obdobné. Tato země nabízí nádhernou přírodu a klid. Albánie má pověst turisticky nebezpečné oblasti, kam se na dovolenou vypraví jen dobrodruh, ale situace je jiná, než se na první pohled zdá. Albánie se totiž otevírá turistům a začíná budovat zázemí pro služby všeho druhu. Cena apartmánů začíná na částce 1 milion korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky