Průměrná cena benzínu se drží pod 30 korunami. A klesá

Ceny benzínu se drží pod 30 korunovou hranicí a dál klesají, pro řidiče je to o letošních prázdninách dobrá zpráva. Právě v době dovolených totiž pohonné hmoty většinou zdražovaly. Důvodem letošního překvapení je levnější ropa ve světě a také to, že koruna posiluje vůči americkému dolaru. A analytici slibují, že benzín i nafta budou ještě levnější.

Ilustrační fotografie
reklama

Letní motoristická sezóna je letos, co se cen pohonných hmot týče, nečekaným překvapením nejen pro řidiče. "Překvapení to je, protože se všeobecně očekávalo, že vlivem cestovního ruchu se pohonné hmoty trochu zotaví," uvedl ekonom technické univerzity v Liberci Ivan Jáč.

Jenže benzín stále zlevňuje a to už čtvrtý týden. Jeho ceny se letos vydaly úplně opačným směrem než o prázdninách v předchozích letech. Třeba v srpnu před 4 lety byl benzín dokonce nejdražší v historii. Řidiči platili v průměru přes 38 korun za litr.

Teď se ale jeho průměrná cena drží pouze lehce nad 29 korunami, nafta pak nestojí ani 28 korun. Naplnění 50 litrové nádrže, tak řidiče přijde zhruba o pětistovku levněji, než tomu bylo o prázdninách v roce 2012.

V polovině krajů jsou ceny vyšší, než je republikový průměr, nejdráž se tankuje v Praze. Naopak v sedmi regionech cena benzínu nedosahuje ani republikového průměru. V nejlevnějším Moravskoslezském dokonce cena benzínu klesla pod hranicí 29 korun za litr.

Ještě do konce prázdnin by tak mohl být podle analytiků benzín o dalších 40 haléřů levnější.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky