Z Řecka utíkají lidé, ekonomika krachuje. Ekonom Weigl ale našel řešení

Pozornost milionů lidí z celého světa se soustředí v těchto dnech do brazilského Ria de Janeira, kde mezi sebou sportovci bojují o cenné kovy. Jak ale poukazuje někdejší vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause a ekonom Jiří Weigl, výdaje na pořádání takové akce jsou enormní a státy na tom prodělávají. Přichází proto s návrhem, který by mohl situaci vyřešit a dokonce i pomoci Řecku, které se stále zmítá v krizi.

Ilustrační fotografie
reklama

„Svět v těchto dnech žije olympiádou, která se poprvé koná v Jižní Americe. Pořádající země Brazílie se potácí v ekonomické i politické krizi, kterou enormní výdaje na pořádání her silně přiživily. Je přitom jisté, že olympiáda bude silně prodělečná, tak jako téměř všechny předchozí," varuje Weigl.

Poukazuje na to, že peníze na pořádání olympijských her má dnes jen minimum zemí a měst a že výběr pořadatelů je předmětem neprůhledných a zřejmě i korupčních her. „Monstrózní sportovní megaakce se prostě dostala svou současnou podobou na hranu," myslí si.

„Současně vidíme, že eurokrizí rozvrácené Řecko, země, kde se olympijská tradice zrodila, se ne a ne odlepit ode dna, přestože obdrželo finanční pomoc ve výši 326 mld. eur, což je největší záchranný finanční program v historii. Zemi opustilo půl miliónu občanů a ekonomika ztratila třetinu výkonu," píše ekonom na stránkách Institutu Václava Klause s tím, že se přes to všechno na konci tunelu stále neobjevuje světlo.

Přesvědčit Řeky i Evropskou unii o tom, že jediným rozumným řešením je opuštění eurozóny je podle něj zřejmě utopií. „Nabízí se jiný návrh pomoci – vrátit olympijské hry do země jejich vzniku, kde se naposledy konaly v roce 2004 a kde tudíž základní infrastruktura již existuje, ale zahálí. Řecko by získalo stabilní ekonomický impuls pořádání globální sportovní akce a svět by ušetřil prostředky vyplýtvávané na budování nevyužitelných sportovišť v dalších a dalších zemích a městech. Chceme-li zachránit Řecko i olympijské hry, uvažujme nad tím," burcuje Weigl.

Témata: řecko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky