Stavebnictví opět v depresi? Loňský boom je minulostí

Loňský boom stavebnictví je minulostí a prozatím není příliš vidět naděje na brzký obrat k lepšímu. Výkon stavebnictví se v červnu snížil o 12,7 %, což znamená, že od začátku roku se již propadlo o téměř deset procent. Tento nepříznivý vývoj se přitom týká jak pozemního, tak inženýrského stavitelství. Informuje Petr Dufek, Československá obchodní banka, a. s.

Stavebnictví, ilustrační fotografie
reklama

Ačkoliv ekonomika pokračuje v růstu, stavebnictví vykazuje přesně obrácený trend. Chybí zakázky, a to jak od privátního, tak veřejného sektoru. Růst, který stavebnictví zažívalo díky dočerpávání peněz z fondů EU, neměl dlouhého trvání a v mezičase toto odvětví narazilo na nepřipravenost projektů bránící mu v dalším vzestupu.

Jedinou částí, která dosud vybočovala, byla bytová výstavba. Aktuální statistiky o počtu nově zahájené výstavby sice nevyznívají příznivě, avšak podepisuje se na nich vysoký srovnávací základ z června minulého roku, kdy se developeři pustili do výstavby vysokého počtu bytů.

Celkově je trend bytové výstavby stále příznivý. Levné peníze a vysoká poptávka po nemovitostech vybízí k výstavbě i k růstu cen bytů a domů. A to se ostatně už děje. Jedinou překážkou zůstává papírování, které brání masívnějšímu rozjezdu nových projektů zejména v Praze. Proto je trh prozatím nejspíše „odsouzen“ k dalšímu zdražování poptávaných nemovitostí.

A co čekat dále? Zakázky naznačují, že se jejich trend alespoň začíná stabilizovat, u nových zakázek pozemního stavitelství je dokonce vidět nárůst, který souvisí i se zmíněnou bytovou výstavbou. Hůře je na tom inženýrské stavitelství, které naráží na nepřipravenost projektů spíše než na nedostatek peněz. Je to dlouhodobý problém ČR, který vede především k dalšímu zaostávání výstavby infrastruktury.

Ve druhé polovině roku bychom se mohli dočkat stabilizace výkonu stavebnictví, nicméně předpokládat, že se podaří vykompenzovat propad z první poloviny roku asi nelze. Potvrzuje to nejenom nálada ve stavebních firmách, ale i pokračující trend propouštění v tomto odvětví.

Témata: stavebnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky