Ekonomika

Ilustrační fotografie

Stěhováním smlouvy o dodávkách energií nekončí. Co dělat?

Ekonomika

Se změnou bydliště je spojena řada starostí. Je třeba také řešit co se stávající smlouvou o dodávkách energií, pokud je na vás vedena. V případě smlouvy na dobu neurčitou stačí smlouvu vypovědět ve lhůtě stanovené smlouvou či zákonem. Pokud máte ovšem uzavřenou smlouvu na dobu určitou, odvíjí se možnosti ukončení smlouvy od smluvních podmínek.

Ilustrační fotografie

Inflace je opět nad cílem

Ekonomika

Po měsíční odmlce se spotřebitelské ceny znovu dostávají nad úroveň dvou procent. Inflace v květnu zrychlila z dubnových 2 % na 2,4 %. Z hlediska meziměsíčního srovnání ceny v obchodech povyrostly o 0,2 %. Český statistický úřad zprávou o vývoji spotřebitelských cen uzavřel bohatý týden na zveřejňování informací o stavu české ekonomiky. Informuje Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank.

Energetika, ilustrační fotografie

Ekonomika

Dezinformace a klamání spotřebitelů při převodu dodavatele energií?

Téma nekalých obchodních praktik ze strany určitých dodavatelů energií je stále vysoce aktuální. I přes snahu a kontroly Energetického regulačního úřadu dochází neustále v rámci konkurenčního boje k dezinformacím a klamání spotřebitelů. V roce 2016 byly změny dodavatelů energií provedeny u 556 000 subjektů. V roce 2014 řešil ERÚ 8 826 stížností. Udělil firmám a lidem 262 pokut v celkové hodnotě 11,32 milionu korun. Nejvyšší pokuta za neoprávněné položky v nákladech se vyšplhala až na částku 7 758 085 korun pro firmu Teplo Rumburk. I když jsou pro následující rok čísla trochu optimističtější s celkovým počtem stížností 7 110, je toto číslo stále vysoké.

Ilustrační fotografie

Dnes pracuje téměř každý, kdo pracovat chce

Ekonomika

Sezónní práce se připojily k dobré kondici tuzemské ekonomiky a přispěly k dalšímu poklesu nezaměstnanosti. V květnu se trh práce podíval na dostřel hranici 4 %. Podíl nezaměstnaných osob poklesl v porovnání s dubnem o tři desetiny procentního bodu na 4,1 %. Laťku loňského roku za sebou zanechal s rozdílem 1,3 procentního bodu. Informaci o situaci na trhu práce dnes zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

V dražbě můžete výhodně koupit luxusní nemovitosti, chaty i levné pozemky

V dražbě lze výhodně koupit nemovitosti za desítky a stovky tisíc korun, ale i luxusní rodinné domy a nemovitosti za miliony. Dražba navíc obvykle začíná na polovině odhadní ceny, takže zájemci mají dostatek prostoru pro stanovení své vlastní hranice a vydražení za zajímavou cenu. Aktuálně jsou v dražbách nabízeny nejrůznější atraktivní nemovitosti v různých cenových hladinách. Přinášíme vám proto několik zajímavých příkladů.

Ilustrační fotografie

V autobazaru si raději na nákup automobilu nepůjčujte

Ekonomika

V rámci našeho dalšího testu tým Bankovního inspektora tentokrát vyzkoušel, zda je při nákupu ojetého automobilu výhodnější půjčit si na jeho nákup přímo v autobazaru, nebo zda je pro zákazníka lepší vyřídit si u banky neúčelovou půjčku. 

Mobily, ilustrační fotografie

Hromadná změna operátorů: Většina uživatelů chce neomezené volání a hodně dat

Ekonomika

Do hromadné změny operátorů pořádané spotřebitelskou organizací dTest se během jednoho měsíce zaregistrovalo více než 80 000 účastníků. Data shromážděná při registraci ukazují, že nejvíce lidí by ocenilo nabídku neomezeného tarifu včetně velkého či neomezeného objemu dat. Na registraci do kampaně zbývají poslední tři dny, aukce proběhne v pátek 9. června.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Smlouva o dílo: Jak se bránit, když se něco nepovede

Nechat si něco vyrobit, upravit, opravit či přestavět je běžnou součástí smluvních vztahů jak v domácnostech, tak v podnikání. Smlouva o dílo má svou zvláštní, a oproti kupním smlouvám specifickou, právní úpravu, která ale není tak dobře známá. Když se při tom něco nepovede, jak se lze bránit?

Ilustrační fotografie

Sponzoring sportu se po krizi znovu zvedá. Firmám ale vadí aféry

Ekonomika

Sponzoring sportu se znovu zvedá s celou ekonomikou. Firmy, které škrtaly v době hospodářské krize výdaje, dnes opět na sport přispívají. Často hledají dlouhodobá partnerství. Tato forma spolupráce s vybraným sportovním odvětvím je pro ně efektivnější.

Ilustrační fotografie

Rozpočet je letos poprvé ve schodku

Ekonomika

Nepřipravené projekty přibrzdily hospodaření České republiky. V období od ledna do května hospodařila ČR se schodkem 18,7 mld. Kč. V loňském roce byl rozpočet ve stejném období přebytkový - převyšoval 22 mld. Kč. Informaci o hospodaření státu včera zveřejnilo Ministerstvo financí ČR.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jaký bude mít dopad zákaz kouření na restaurační zařízení?

Od 31. května platí v Česku zákaz kouření v restauračních zařízeních. Na základě zkušeností ze zahraničí předpokládají analytici ze společnosti BDO, že pokles tržeb u restauračních zařízení bude v řádu jednotek procent a nepřesáhne dvoucifernou hranici.

Zlato, ilustrační fotografie

Souboj o zlato: Ruský medvěd versus čínský drak

Ekonomika

Na zlato lze pohlížet ze dvou úhlů – ze Západu a z Východu. Západní země sice navyšují své zlaté rezervy, ovšem ani zdaleka ne v takové míře, jako státy východní polokoule. A právě hlavní mocnosti Východu léta svádějí ostrý souboj v nakupování žlutého kovu. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ministerstvo financí

Díky úsporám ministerstva si výrazně polepší zejména pracovníci v sociálních službách

Ekonomika

Pracovníci veřejného sektoru s nejnižšími příjmy se na počátku léta dočkají zvýšení platů. Vláda dnes schválila nařízení, které s účinností od 1. července 2017 snižuje počet stupnic platových tarifů a přesouvá státní zaměstnance s nejnižšími příjmy do vyšších tarifních stupňů. Navýšení platů se podařilo finančně zajistit zejména díky tomu, že Ministerstvo financí ušetřilo na obsluze státního dluhu.

Ilustrační fotografie

Dva měsíce od snížení tarifu se situace soudních exekutorů zhoršuje

Ekonomika

Před dvěma měsíci vstoupila v platnost vyhláška Ministerstva spravedlnosti ČR, která radikálně snížila exekuční tarif, tedy výši odměn soudních exekutorů. Tarif u vymáhaných pohledávek do 20 tisíc korun byl od 1. dubna snížen o celou třetinu, tedy ze 3 tisíc na 2 tisíce korun. Ministr spravedlnosti tuto vyhlášku podepsal navzdory celé řadě odborných připomínek a varování, ať už ze strany Exekutorské komory ČR, tak některých ministerstev, Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu a dalších orgánů.

Pavel Bělobrádek

Ekonomika

Ministerstvo financí odmítá vyjádření Bělobrádka na adresu přípravy rozpočtu

Ministerstvo financí předložilo do řádného vnějšího připomínkového řízení pravidelný materiál „příprava státního rozpočtu“, který obsahuje podle zákona předběžný návrh příjmů a výdajů státního rozpočtu podle kapitol a státních fondů a po jeho projednání a úpravách vládou se stane výchozím bodem pro jednání s jednotlivými kapitolami o finálním návrhu státního rozpočtu.

Ilustrační fotografie

Kdy máme právo na neplacené volno a na co si dát pozor?

Ekonomika

V průběhu pracovního života mohou nastat mnohé nepředvídatelné situace, v nichž potřebujeme využít možnosti neplaceného volna. Mezi nejčastější důvody patří vedle životních událostí osobní a zdravotní problémy a dlouhodobý pobyt v zahraničí. Často jej pak také využívají rodiče, kterým již skončila rodičovská dovolená, ale potřebují se nadále starat o děti.

Ilustrační fotografie

Česko jako levná montovna s nízkými mzdami?

Ekonomika

Pokračující snižování míry nezaměstnanosti je pro hospodářství dobrá zpráva. Bohužel se ale ukazuje, že hospodářství neroste takovým tempem, jaké by odpovídalo zvyšující se míře zaměstnanosti.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:42

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %

KOMENTÁŘ Tomáše Volfa: Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy