Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má stále nedostatek volné pracovní síly. Firmy si předchází zaměstnance vyšší mzdou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nedostatek volné pracovní síly a spolu s ním i zvýšení minimální mzdy se projevilo na meziročním růstu průměrné mzdy o 5,3 % na 27 889 Kč. Informace o měnových podmínkách dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Nedostatek volné pracovní síly na českém trhu práce přináší dva protikladné efekty. Boj o vhodné pracovníky na jednu stranu limituje společnosti v jejich další expanzi, na druhou stranu však otevírá prostor pro finanční přilepšení domácností. Průměrná mzda za období prvních tří měsíců letošního roku vyskočila na 27 889 Kč, což je o 5,3 % více než ve stejném období v loňském roce.

Dynamika růstu reálných mezd je však slabší, než by si Češi přáli. Klíčovým zdůvodněním je inflace. Spotřebitelské ceny, které v prvním čtvrtletí vzrostly podle zprávy Českého statistického úřadu o 2,4 %, část zisku průměrné mzdy ukrojily a reálný růst mezd tak utlumily na 2,8 %.

V minulých čtvrtletích zpravidla platilo, že mzdy lidí s nižšími příjmy rostly rychleji. Tato skutečnost odpovídala silnější dynamice mediánu nad průměrnou mzdou. V úvodu letošního roku však bylo tempo meziročního růstu mediánu slabě pod úrovní tempa meziročního růstu průměrné mzdy. Medián mezd se zvýšil o 5,2 % na 23 704 Kč. Rychlost mediánu mezd je i přesto vysoká a potvrzuje, že poptávka po kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovnících, především do odvětví výroby, je stále nadměrná. Sháňka zaměstnavatelů po řemeslnících, opravářích, obsluze strojů a zařízení, montérech nebo pomocných a nekvalifikovaných pracovnících v prvním čtvrtletí strmě vzrostla a zastavila se slabě pod 100 000.

Nejnovější statistiky Českého statistického úřadu ukazují, že navýšení minimální mzdy se dotklo především oblasti ubytování, stravování a pohostinství. Meziroční přilepšení pracovníků v tomto odvětví bylo více než dvakrát vyšší oproti průměru (+11,8 %). Ani přilepšení v podobě vyšší minimální mzdy však nemění nic na tom, že mzda těchto pracovníků je hluboko pod průměrnou mzdou a odpovídá zhruba jejím 60 %.

Očekáváme, že potřeba zaměstnavatelů nalákat nové zaměstnance nebo nepostradatelnost těch stávajících bude zvyšovat mzdové náklady firem i po zbytek letošního roku. V roce 2017 vzroste průměrná mzda o více než 4,5 %.

Témata:  firmy Český statistický úřad zaměstnanci práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy