Dnes pracuje téměř každý, kdo pracovat chce

Sezónní práce se připojily k dobré kondici tuzemské ekonomiky a přispěly k dalšímu poklesu nezaměstnanosti. V květnu se trh práce podíval na dostřel hranici 4 %. Podíl nezaměstnaných osob poklesl v porovnání s dubnem o tři desetiny procentního bodu na 4,1 %. Laťku loňského roku za sebou zanechal s rozdílem 1,3 procentního bodu. Informaci o situaci na trhu práce dnes zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ilustrační fotografie
reklama

Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání pod úrovní 300 tisíc už není pro trh práce nic nedosažitelného. Současná situace naznačuje to, že dnes pracuje téměř každý, kdo pracovat chce. Ti, kteří jsou nyní vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání, by našli rádi své uplatnění například jako pomocní pracovníci ve výrobě, ostraha, provozovatelé maloobchodů a velkoobchodů nebo všeobecní administrativní pracovníci. Jedná se však převážně o pozice, kde nabídka míjí poptávku. Trh práce generuje také velké množství pracovních míst, kdy snaha o jejich obsazení představuje velký konkurenční boj. Takovou pozici zaujímá například práce montážního dělníka, slévače nebo svářeče. S nedostatkem personálu se však potýká i zbývající část české ekonomiky, nemocnice nebo IT firmy nevyjímaje. Firmám dělá tato situace stále hlubší vrásky. Ačkoli jsou objednávkové knihy firem plné, jejich výroba dál růst nemůže, právě z důvodu nedostatku pracovníků.

Příslib vyšší mzdy už není pro pracovníky jediným lákadlem, proč nastoupit do nového zaměstnání. Firmy začínají používat jiné nástroje, jako je například práce v příjemném a moderním prostředí, nabídka volnočasových aktivit, firemní automobil, dny dovolené navíc nebo možnost zvýhodněného stravování.

Nabídka volných pracovních míst narůstá kosmickou rychlostí. Na začátku letošního roku jich firmy nabízely 135 tisíc. V květnu se jejich počet zastavil slabě pod 175 tisíci. Největší poptávka přichází ze sektoru zpracovatelů. Stále více o sobě dává vědět i stavební sektor. Poptávka po pracovnících z tohoto oboru je nejen otázkou sezónnosti, ale navazuje na pokračující realitní boom. Češi staví nebo rekonstruují svá bydlení a stále více se tak poohlížejí po řemeslnících, jako je truhlář, pokrývač, malíř nebo podlahář.

Napjatost na trhu práce bude firmy pravděpodobně doprovázet i v dalších měsících. Očekáváme, že se tento vývoj projeví na mzdách i v další části roku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky