Ekonomika

Ilustrační fotografie

Nízké daně v Maďarsku neučarovaly

Ekonomika

Maďarského vlastníka má aktuálně 1 781 českých firem, což je o 120 víc než koncem loňského roku a jednou tolik než v roce 2013. Objem maďarského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem přesáhl 5,3 miliardy korun, což je historické maximum. Vyplývá to z analýzy poradenské společnost Bisnode.

školství

Situace ve školství? Stále horší

Ekonomika

Nedostatek kvalifikovaných učitelů je evergreenem konce prázdnin již několik let, ale situace se bohužel stále zhoršuje. Z mnoha škol jsou slyšet hlasy, že personální problémy jim neumožní zajistit kvalitní výuku a že pokračuje odliv učitelů do soukromého sektoru. Jaká je situace ve školství?

Ilustrační fotografie

Začátek školního roku je kritický pro polovinu českých rodin

Ekonomika

Blížící se začátek školního roku představuje výraznou finanční zátěž pro tisíce českých rodin. Vybavení prvňáčka přijde dle průzkumu agentury Ipsos pro Profi CREDIT na téměř 4 tisíce korun, dalších zhruba 11 tisíc poté rodiny vydají během školního roku. Až 20 % českých rodin přitom nezvládá na nečekané finanční výdaje reagovat. Nejohroženější jsou neúplné rodiny s více dětmi, lidé s nízkým vzděláním a lidé s nízkými příjmy.

Ekonomika, ilustrační fotografie

Důvěra v domácí ekonomiku roste a pomáhá koruně

Ekonomika

V uplynulém týdnu se nejdůležitější domácí statistikou stal konjunkturální průzkum. Nálada se zvedla ve všech sektorech, což podporuje náš výhled, že ekonomika roste i ve třetím čtvrtletí. Důvěru spotřebitelů posiluje nízká nezaměstnanost a zrychlující růst mezd. Podnikatelská důvěra těží z přetrvávajícího zájmu o české zboží ze zahraničí a z domácí poptávky. Informuje Viktor Zeisel, Komerční banka.

Supermarkety, ilustrační fotografie

Ekonomika

Expanze velkých řetězců do Česka. Jak evropské země podporují malé a nezávislé prodejny?

Neexistující regulace ze strany státu je podle zástupců maloobchodu hlavním důvodem neustále se zvyšujícího podílu zahraničních obchodních řetězců. Ten v letošním roce podle údajů Družstva CBA CZ dosáhl 80 %, v okolních státech však nepřekračuje padesátiprocentní hranici. Jaká opatření používají jiné evropské země, aby podporovaly malé a nezávislé prodejny před expanzí velkých řetězců?

Ilustrační fotografie

Jak hledat a udržet stávající zaměstnance?

Ekonomika

Gastro segment a hotelnictví jsou obory, který je značně ovlivněný sezónními vlivy. Právě na letní sezónu potřebují mnoho nových pracovních sil. Ale jak je v současné době hledat? A jak udržet ty stávající?

Ilustrační fotografie

Euro sází na Draghiho očekávání, Trump slíbil další vojáky v Afghánistánu

Ekonomika

Americký prezident Donald Trump ve svém projevu o vojenské přítomnosti v Afghánistánu přislíbil další vojáky a mluvil o odhodlání „zabíjet teroristy“, spíše než o budování země. Trump také kritizoval Pákistán kvůli přechovávání teroristů a požadoval změnu chování. Zmínil se také o Indii jako o vhodném partnerovi pro širší snahy o lepší rozvoj Afghánistánu. Informuje John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Malé obchody v ohrožení. Pokud kvůli EET zdraží, opustí je zákazníci

Ekonomika

Více než 2/3 Čechů míří podle průzkumu společnosti Bizerba za nákupy potravin nejraději do malých obchodů a samoobsluh. Láká je sem především kvalita, speciální sortiment, ale i osobní přístup. I přesto by ale v případě zdražení o více než 10 % neváhala většina zákazníků odejít k levnější konkurenci. Právě malé prodejny se přitom zdražení v souvislosti s EET jen těžko vyhnou.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Stavebnictví oživuje, nálada se zlepšuje

Průmyslníky optimismus neopouští ani navzdory výzvám a narůstajícím problémům v podobě nedostatečného zajištění personálních kapacit. Důvěra spotřebitelů je výrazně lepší než před měsícem. Odvětví stavebnictví je v nejlepší náladě od ledna roku 2016. Srpnové výsledky pravidelného konjunkturálního průzkumu dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Práce v kanceláři

Firmy hledají kde mohou. Vysoká poptávka je i po absolventech

Ekonomika

Pracovních pozic pro absolventy v loňském roce výrazně přibylo. Největší poptávka po juniorních uchazečích je aktuálně v administrativě, v právu a v oblasti HR. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Hays Czech Republic. Vysoká poptávka po absolventech navíc vede k výraznému růstu jejich ohodnocení.

Ilustrační fotografie

Je letenka zdarma jako kompenzace za zpožděný či zrušený let skutečně výhodná?

Ekonomika

Cestující pravidelných linek i klienti cestovních kanceláří, kteří uplatňují u letecké společnosti nárok na finanční kompenzaci za zpožděný nebo zrušený let, se mohou čas od času dostat do situace, kdy se jim bude letecká společnost snažit jako kompenzaci nabídnout letenku zdarma. V první chvíli se to může jevit jako velkorysá nabídka. Je to ale skutečně tak? Je taková nabídka opravdu tak výhodná, jak se tváří?

Ilustrační fotografie

Počítá se práce na částečný úvazek do důchodu?

Ekonomika

Stále více lidí vyhledává možnost práce na zkrácený úvazek. Alternativu ke standardní pracovní době oceňují především studenti, kteří potřebují vhodně skloubit své studijní povinnosti s možností výdělku, či rodiče, kteří chtějí více času na péči o rodinu.

práce v kanceláři

Ekonomika

Jak zařídit kancelář, aby se v ní zaměstnanci cítili co nejlépe?

Kanceláře už delší dobu nejsou vnímány pouze jako místo, kam zaměstnanci chodí vykonávat své povolání. Firmy se naopak snaží své prostory neustále vylepšovat tak, aby se zde každý pracovník cítil co nejlépe, pokud zde má trávit většinu času z pracovního týdne. Pro letošní rok je v tomto ohledu typických několik trendů – od silnějšího pronikání přírody do kanceláří přes vliv moderních technologií až po specifickou paletu barev.

Ilustrační fotografie

Dozvuky minulého týdne drží akciové trhy ve ztrátách

Ekonomika

Evropské akcie v nízké obchodní aktivitě zahajují nový týden ztrátami. Dozvuky zvýšeného geopolitického napětí, teroristických útoků a kotrmelců americké administrativy z minulého týdne tíží evropské akcie i na začátku tohoto týdne, informuje Richard Miřátský, Komerční banka.

Ilustrační fotografie

Usnesení vlády o mzdě v nepodnikatelské sféře je pro ČSÚ neakceptovatelné

Ekonomika

Pokračovat ve zveřejňování údaje o mzdě v nepodnikatelské sféře nelze. Předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová o tom dnes informovala vládu. Přesto kabinet přijal usnesení, kterým další sledování tohoto ukazatele statistikům ukládá. Pro ČSÚ, jehož zásadní připomínky k materiálu nebyly vypořádány, je toto rozhodnutí neakceptovatelné.

práce v kanceláři

Jak vybudovat úspěšnou firmu? 5 rad od profesionálů

Ekonomika

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Každý, kdo se rozhodne podnikat, touží po jedné jediné věci. Chce vybudovat firmu, která bude skutečně úspěšná. Jste na tom stejně? Potom se vám bude hodit pětice našich rad, které jsou s tím spojeny.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak si poradit se začátkem školního roku?

Letní prázdniny se pomalu chýlí ke konci a žáky čeká již za pár dní návrat do školních lavic. Do těch poprvé zamíří i velká řada dětí, které ještě před pár týdny navštěvovaly mateřinky. Jak připravit školáka na zdárný návrat do školy? A jak připravit dítě, které za vzděláním zamíří poprvé? Podívejte se na několik tipů, jak se s tím úspěšně vypořádat.

Ilustrační fotografie

Cena zlata klesá následkem severokorejského dění

Ekonomika

Minulý týden se zlato potýkalo s téměř protikladnou možností výsledku – mezi realizací zisku a posunem nad klíčovou rezistenci, a to v závislosti na tom, jakým směrem se vyvine patová situace v Severní Koreji. Od té doby se díky úsilí na obou stranách povedlo alespoň prozatím napětí zmírnit. Vedení Severní Korey v podstatě přes noc upustilo od své konfrontační rétoriky vůči USA a vzdalo se plánu zaútočit na Guam. Informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Rodinným firmám se v Česku daří, investují do svého rozvoje

Ekonomika

Rodinné firmy jsou ohledně budoucnosti optimistické a stále více investují do rozvoje svého podnikání. Téměř třetina (28 %) z nich si plánuje v následujícím roce vzít úvěr, nejčastěji investiční (58 %). Mezi firmami s ročním obratem 10-99,9 milionů korun je to dokonce 68 %. Přitom u 62 % firem, jež si úvěr v minulosti vzaly, došlo k navýšení obratu či zisku o 15 %.

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy