Je letenka zdarma jako kompenzace za zpožděný či zrušený let skutečně výhodná?

Cestující pravidelných linek i klienti cestovních kanceláří, kteří uplatňují u letecké společnosti nárok na finanční kompenzaci za zpožděný nebo zrušený let, se mohou čas od času dostat do situace, kdy se jim bude letecká společnost snažit jako kompenzaci nabídnout letenku zdarma. V první chvíli se to může jevit jako velkorysá nabídka. Je to ale skutečně tak? Je taková nabídka opravdu tak výhodná, jak se tváří?

Ilustrační fotografie
reklama

„Nenechme se zmýlit. Takto formulovaná nabídka je výhodná spíše pro leteckou společnost, než pro cestujícího, který byl poškozen. Pro leteckou společnost je mnohem jednodušší a výhodnější dát cestujícímu letenku. Důvod je prostý, často jde o lety, na nichž aerolinka potřebuje obsadit místa, s čímž logicky souvisí i to, že půjde o méně atraktivní lokality,“ říká František Herynk, ředitel společnosti Click2Claim, která se zabývá zajišťováním oprávněných kompenzací od leteckých společností pro své klienty.

Kompenzace letenkou zdarma skrývá i další nástrahy. Patří mezi ně například skutečnost, že letenka musí být často rychle uplatněna, což nemusí vždy každému vyhovovat. Navíc hodnota letenky bývá často nižší, než by byla výše finanční kompenzace.

Nicméně samotný proces vymáhání finančních kompenzací nebývá zas až tak s leteckým dopravcem jednoduchý. Pokud letecký dopravce nabídne jako kompenzaci za zpoždění letenku, či voucher na služby a cestující ji nepřijme, může se také stát, že nakonec nedostane vůbec nic. Taková situace může nastat ve chvíli, kdy na leteckého dopravce „nedosáhne legislativa“ a v takových případech nepomůže ani fakt, že nárok na kompenzaci je oprávněný. „V některých ojedinělých případech je tedy lepší přijmout od dopravce nabídku letenky. Ovšem vždy je lepší se poradit se specializovanou firmou, jak v konkrétním případě postupovat,“ uzavírá František Herynk.

Chce-li cestující získat skutečně zaručenou informaci, zda má na kompenzaci nárok či nikoliv, měl by se obrátit na společnost Click2Claim, která zdarma ověří, zda takový nároku skutečně existuje a pokud ano, zajistí pro klienta vymožení finanční kompenzace.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky