Stavebnictví oživuje, nálada se zlepšuje

Průmyslníky optimismus neopouští ani navzdory výzvám a narůstajícím problémům v podobě nedostatečného zajištění personálních kapacit. Důvěra spotřebitelů je výrazně lepší než před měsícem. Odvětví stavebnictví je v nejlepší náladě od ledna roku 2016. Srpnové výsledky pravidelného konjunkturálního průzkumu dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie
reklama

Tuzemský průmysl vykazuje dobrou kondici, což se odráží v rozpoložení českých průmyslníků. Nálada v klíčovém odvětví české ekonomiky se zlepšuje nepřetržitě již třetí měsíc v pořadí. Průmyslníci mají pádné důvody, proč ekonomice důvěřovat. Prvním argumentem je aktivita eurozóny, ze které těží české exportní firmy. Očekáváme, že výsledky obchodní výměny Česka se zahraničím ve druhém čtvrtletí byly nadmíru slušné. Výhled zahraniční poptávky zůstává i nadále příznivý. Dalším důvodem jejich optimismu je dosavadní vývoj české koruny ve vztahu k euru. Od ukončení kurzového závazku se koruna chová ukázněně, posiluje pozvolna a nepředvádí téměř nic neočekávaného. Průmyslníci pro období následujícího čtvrt roku očekávají stabilitu tempa růstu jejich výrobní činnosti i zaměstnanosti.

Nálada ve stavebnictví je nejlepší od ledna loňského roku. Stavebním firmám přidává na optimismu zvláště situace v pozemním stavitelství, kde se daří výstavbě průmyslových a kancelářských objektů a bytů. Objednávkové knihy stavařů se plní, což se zobrazí v potřebě zvyšovat zaměstnanost a nepolevovat ve výrobní činnosti.

Spotřebitelé opět chytili swing. Jejich nálada se vyhoupla vysoko nad úroveň předchozího měsíce. Ačkoli jsou spotřebitelé meziměsíčně i meziročně spokojenější, jejich postoj k cenovému vývoji to nijak nezlepšuje. V porovnání s červencem se spotřebitelé obávají dalšího zdražování. Obavy spotřebitelů z růstu cen, nejen v kategorii základních potravin, ale také za bydlení nebo ubytování a stravování mimo domov, mohly být pro Českou národní banku (ČNB) jedním ze signálů nadmíru uvolněné měnové politiky. ČNB se na svém srpnovém zasedání po téměř 10 letech rozhodla zvýšit klíčovou úrokovou sazbu. Prudký cenový růst na realitním trhu v Česku pravděpodobně zpomalí právě z titulu vyšších sazeb, které zdraží financování.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky