Jak hledat a udržet stávající zaměstnance?

Gastro segment a hotelnictví jsou obory, který je značně ovlivněný sezónními vlivy. Právě na letní sezónu potřebují mnoho nových pracovních sil. Ale jak je v současné době hledat? A jak udržet ty stávající?

Diskuse: 0

Ilustrační fotografie
reklama
Otřesné! Turista neměl peníze na doktora, lékaři ho nechali zemřít! - anotační obrázek
Otřesné! Turista neměl peníze na doktora, lékaři ho nechali…

Situace v gastro segmentu a ubytovacích službách je podle informací z mnoha provozoven kritická. Soudě podle počtu nabídek v tomto oboru na pracovním portálu Profesia.cz bylo množství pracovních nabídek v loňském roce sice vyšší, ale oproti loňsku značně kleslo množství reakcí. Jinými slovy – restaurace a hotely sice nabízejí podobné množství pracovních příležitostí jako v loňském roce, ale zájem o ně projevuje výrazně méně lidí. A to situaci v segmentu, který se potýká s dlouhodobým nedostatkem lidí – zejména číšníků, kuchařů, pomocných kuchařů a recepčních – ještě zhoršuje.

„Nedostatek lidí v gastronomických a ubytovacích službách má několik důvodů: jde o fyzicky i psychicky náročnou práci, která není dostatečně finančně ohodnocená, pokud pomineme špičky v oboru. Je zde tradičně velmi vysoká fluktuace, z povahy práce vyplývá, že pracovní doba je často delší než 8 hodin denně,“ rozkrývá specifika tohoto oboru Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz. 

Jak vypadá finanční ohodnocení v tomto oboru? Podle údajů na Platy.cz si nejvíce vydělají šéfkuchaři, u nichž se průměrná měsíční hrubá mzda pohybuje v ČR okolo 30 000 Kč, pak someliéři s průměrem kolem 25 000 Kč. Na opačném konci žebříčku jsou číšníci s průměrnou mzdou 15 000 Kč, pokojské a pomocní kuchaři s necelými 13 000 Kč. Z regionálního pohledu jsou v gastro a hotelnictví nejvyšší mzdy v Praze (21 000 Kč), v krajích Plzeňském (18 000 Kč), Karlovarském (17 200 Kč) a Vysočina (17 000 Kč). Nejnižší průměrné mzdy ve výši 15 000 Kč jsou v krajích Moravskoslezském a Pardubickém.

Současný stav v tomto segmentu má negativní vliv i na stávající zkušené zaměstnance. „Z mnoha stran slyšíme, že v dnešní době restaurace a hotely zaměstnají prakticky kohokoliv, kdo zvládne odnést talíř, objednat jídlo, oškrábat brambory nebo umí mluvit německy či anglicky. To ale znamená větší nápor na dlouhodobé zkušené zaměstnance, kteří nezodpovídají jen za sebe, ale také za lidi, kteří zdaleka nedisponují zkušenostmi, které ke kvalitně odvedené práci potřebují. Proto je pro majitele a manažery stěžejní si své kmenové zaměstnance udržet,“ varuje Zuzana Lincová.

A jak získat nové, pokud možno kvalitní zaměstnance? Možnost konkurovat nabídkou vyšších platů je v tomto oboru poměrně malá, proto je třeba řešit situaci jinak. „Lidé stále více slyší na značku – proto snáze sežene zaměstnance podnik, který má dobrou pověst a nabízí kvalitní služby. Mnoho zájemců přitáhne i možnost kariérního růstu – investice do vzdělání také zaměstnance dobře stimulují k věrnosti,“ uvádí Zuzana Lincová. „Vyplácí se také spolupráce se školami – některé provozovny například nabízejí studentům v oboru číšník/servírka motivační příspěvek už v době studia.“

K řešení problémů s nedostatkem lidí pomůže i originální nápad. Příkladem je aktuální akce služby DámeJídlo.cz. „Napadlo nás nabídnout zejména studentům, kteří v letním období užívají prázdnin, možnost přivydělat si, a navíc získat k zapůjčení vlastní dopravní prostředek,“ říká Jan Matějů, CEO DámeJídlo.cz. „Každý, kdo u nás odpracuje do konce září alespoň 24 směn, získá na léto bezplatně zapůjčený skútr.“

Diskuze: Jak hledat a udržet stávající zaměstnance?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Dejte si v březnu pozor na oheň. Loni touto dobou poničil…

20.02.2018 18:12 V roce 2017 napáchal oheň v českých domácnostech škody za stamiliony. Hasiči vyjížděli k celkem 108 případům, kdy oheň zachvátil byt nebo jiné obytné prostory, a poškození museli na jeho obnovu…

Kdy dát dětem klíče od bytu nebo domu?

20.02.2018 17:33 Průzkumy ukazují, že 8 % dětí, které jsou hrdými majiteli klíčů, je mladších 9 let, 20 % rodičů předá klíče dítěti mezi 9 a 11 rokem. První klíče potomci však nejčastěji dostávají v době, kdy jsou…

Smrtící nástroj? Nezajištěné věci ve střešním boxu mohou…

20.02.2018 13:59 Lyžařská sezóna vrcholí a lidé běžně převážejí vybavení na sjezdovku ve střešním boxu svého vozidla. Často si však neuvědomí, že pro převoz věcí v boxu platí jiná pravidla, než pro klasický…

Lidé se bojí ztráty práce kvůli věku. Opravdu starší osoby…

20.02.2018 11:23 Více než 40 % zaměstnanců v technickém odvětví se obává ztráty práce kvůli vyššímu věku. Vyplývá to z aktuálního průzkumu portálu Indeed.com. Podle něj se až 36 % pracovníků setkalo s diskriminací…

Související:

reklama

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky