Hypotéky: Co se dá očekávat na podzim?

Úrokové sazby hypoték podle Fincentrum Hypoindexu stagnují. To se ale nedá říci o hypotečním trhu jako celku. Pod pokličkou se mísí hned několik ingrediencí, které mohou na podzim znamenat poměrně dramatické omezení dostupnosti hypoték a také razantnější zvýšení úrokových sazeb.

Ilustrační fotografie
reklama

Centrální banka nedávno opět zvýšila základní úrokové sazby. Po pátém navýšení během posledního roku vzrostla dvoutýdenní repo sazba, od které se odvíjí i úrokové sazby hypoték, o 0,25 procentního bodu na 1,25 procenta. Ještě před rokem a půl přitom byla na technické nule.

Přestože podle Fincentrum Hypoindexu v červenci sazby rekordy netrhaly (průměr za červenec je 2,50 procenta), na trhu je oproti nudnému vývoji indexu živo až moc. Úrokové míry zůstávají relativně v klidu, a to zejména kvůli zuřivému boji hypotečních bank o zákazníky. A co je hlavním argumentem pro získání klienta? Právě příznivý úrok. Takže přestože peníze na trhu zdražily, banky se snaží sazby stále držet na atraktivních hodnotách. Otázkou je, jak dlouho. Současný vyostřený mezibankovní boj je totiž rozdmýcháván blížícím se prvním říjnovým dnem, od kterého začnou banky dodržovat nová doporučení ČNB. Ta se týkají dvou nových ukazatelů bonity klienta.

První z nich zkoumá výši všech úvěrů k celkovému ročnímu čistému příjmu žadatele a druhý zase výši měsíčních splátek všech úvěrů vůči k příjmům žadatele. Od října tak nebude možné mít hypotéku vyšší, než devítinásobek ročního příjmu a poměr mezi všemi měsíčními splátkami a měsíčním příjmem nesmí přesáhnout 45 procent. Znamená to tedy výrazné zpřísnění pravidel hry a ti, kteří doteď s hypotékou váhali, berou banky útokem. Od října by totiž na vysněné bydlení financové hypotékou nemuseli dosáhnout.

Co se dá tedy očekávat na podzim? Ekonomové se shodují, že současná, stále ještě přívětivá výše sazeb hypotečních úvěrů, od října skončí. Zdá se tedy, že léto je poslední šancí, jak podepsat relativně výhodnou hypotéku. A bude i z čeho vybírat. Například my jsme flexibilně na situaci zareagovali tak, že od září dáme výjimečně na trh hned 4 atraktivní lokality s velkým počtem bytů. A většina z nich je určena především pro rodinné bydlení za dostupnou cenu, které je v dnešní době nejžádanější. Takže pokud je vhodná doba pro pořízení nového bydlení za zvýhodněných podmínek, tak je to teď, resp. do konce září. V říjnu již bude s největší pravděpodobností průměrná sazba akcelerovat směrem nahoru a navíc budou zohledňována nová přísnější doporučení Centrální banky, informuje Michaela Tomášková
výkonná ředitelka Central Group, a. s.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky