Pohonné hmoty v Česku zdražují a zdražovat budou

Komentář Lukáše Kovandy: Po dvou týdnech zlevňování paliva v uplynulých sedmi dnech v Česku zdražila. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 vzrostla o 77 haléřů na 36,99 Kč/l. Za litr nafty nyní řidiči zaplatí průměrně 37,41 Kč, což je o 12 haléřů více než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

pohonné hmoty
reklama

V následujících sedmi dnech růst cen benzínu zpomalí, cena nafty bude růst jen mírně, případně stagnovat. Důvodem je fakt, že ropa i ropné produkty nyní v posledních zhruba dvou týdnech na burzách ve světě zdražují jen poměrně nepatrně, zejména po přepočtu do korun. Ve vyjádření v české měně je zdražení v nízkých jednotkách procent, což nedává opodstatnění jakémukoli výraznějšímu zdražování pohonných hmot u českých čerpacích stanic.

Růst cen pohonných hmot však může zrychlit hned v první polovině února. A to hned ze tří důvodů.

Prvním je pokračující covidové promořování čínské populace. Zatím se zdá, že jej Čína – největší světový dovozce ropy – ustojí. Počet úmrtí na covid a počet těžkých případů vyžadujících hospitalizaci je tam nyní o zhruba 70 procent nižší než v době kulminace šíření nákazy začátkem tohoto měsíce. Takový vývoj by měl postupně vést k obnovování mobility čínského obyvatelstva, a tedy i k růstu tamní spotřeby paliv. Což posílí tlak na růst světových cen ropy a ropných produktů.

Současně přitom dochází k oslabování dolaru, protože americká centrální banka signalizuje méně restriktivní utahování své měnové politiky. Česká měna ve vztahu k dolaru včera zdolala milník, když podle dat Bloombergu uzavřela obchodování na nejsilnější úrovni vůči americké měně za celé období od začátku ruské invaze na Ukrajinu, tedy od loňského 24. února. Koruna včera skončila obchodování na kursu 21,78 za dolar, přičemž naposledy jej na silnější úrovni, 21,77 za dolar, uzavírala 23. února 2022, tedy v předvečer invaze.

Dolar slábne i proti koši mezinárodních měn. V tomto vyjádření včera sestoupil na devítiměsíční minimum. Slábnoucí dolar podněcuje poptávku po ropě, protože ji v nedolarových zemích zlevňuje právě z titulu výhodnějšího kursového přepočtu. Toto zlevnění dané slabším dolarem může v únoru zesílit poptávku po ropě a ropných produktech  a tlačit tedy také nahoru ceny pohonných hmot v Česku.

Navíc už 5. února vstupuje v platnost embargo EU na dovoz ruských ropných produktů, včetně dieselového paliva. Zároveň tentýž den začíná platit zastropování cen vyvážených ruských ropných produktů, jako je právě diesel, kerosen nebo další paliva na ropné bázi. Zastropování cen uplatní země G7, EU a některé další země, jako je tomu v případě ropy, kde je embargo EU a zastropování platné už od loňského 5. prosince. V případě zastropování cen vyvážených ruských ropných produktů se zatím západní země nedohodly na konkrétní výši stropu. Měly by platit dvě hodnoty stropu, neboť produkty jako diesel či kerosen se na světových trzích prodávají s přirážkou k ceně ropy, zatímco některé jiné ropné produkty se naopak prodávají se slevou oproti referenční ceně ropy. Je také možné, že úrovně stropu nebudou fixní, ale budou proměnlivé.

V případě ropy je strop stanoven na úrovni 60 dolarů za barel. Zastropování cen ruských ropných produktů a embargo na jejich dovoz do EU může v únoru vyvolat otřes na evropském trhu s palivy, například s dieselem, a vést k přechodnému zvýšení ceny zejména nafty u českých čerpacích stanic. Což je jen další důvod, proč je v únoru třeba počítat s růstem cen pohonných hmot v ČR.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky