Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řeckým bankám chybí kolem 30 miliard eur

Řeckým bankám chybí kolem 30 miliard eur

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Řecké banky budou podle Evropské bankovní asociace (EBA) potřebovat navýšit základní kapitál zhruba o 30 miliard eur (přibližně 747,9 miliardy Kč), aby vyhověly devítiprocentnímu požadavku dohodnutého na středečním summitu EU a eurozóny. Informovala o tom v noci na čtvrtek agentura Reuters.

EBA uvedla, že podle předběžného odhadu bude na rekapitalizaci evropských bank potřeba 106 miliard eur (zhruba 2,64 bilionu Kč). Toto navýšení je nutné, aby banky vyhověly devítiprocentnímu požadavku dohodnutého na středečním summitu EU a eurozóny. Banky, které budou muset rekapitalizovat, navíc budou muset rovněž omezit vyplácení bonusů manažerům a dividend. Nejvíce kapitálu chybí právě řeckým bankám. Například španělským bankám chybí více než 26 miliard eur (648,2 miliardy Kč), italským téměř 15 miliard eur (373,95 miliardy Kč) a francouzským zhruba 8,8 miliardy eur (219,38 miliardy Kč).

Podle asociace ale jde zatím jen o předběžné kalkulace, které budou upřesněny v listopadu.

Témata:  banky Řecko

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.