Obama představil stimulační balíček pro oživení americké ekonomiky

Americký prezident Barack Obama v pátek v Kongresu představil balíček ekonomických opatření v hodnotě 447 miliard dolarů (7,7 bilionů korun), které mají hlavně snížit daňovou zátěž pro zaměstnance a zaměstnavatele a opět nastartovat růst americké ekonomiky. Informuje o tom agentura Reuters.

660
reklama

Mimo snížení daňové zátěže Obama prosazuje zvýšení dávek v nezaměstnanosti, rozsáhlou modernizaci amerických škol a vyšší investice do dopravní infrastruktury.

"My všichni, kteří zde dnes v noci jsme, nemůžeme vyřešit všechny problémy našeho národa. Můžeme ale pomoci. Můžeme věci změnit. Udělat kroky, které mohou okamžitě zlepšit životy lidí," řekl Obama americkým zákonodárcům.

Balíček podle něj může "dát daňovou přestávku společnostem, které nabírají nové pracovníky, a snížit na půlku srážky ze mzdy každému pracujícímu Američanovi".

"Balíček může postrčit stojící ekonomiku. Rovněž může dát společnostem jistotu, že pokud budou investovat a nabírat pracovní sílu, budou zde zákazníci zajímající se o jejich produkty a služby," prohlásil Obama s tím, že by Kongres měl návrh schválit co nejdříve.

Podle prvních propočtů od ekonomů by Obamova strategie mohla zvýšit ekonomický růst o jeden až tři procentní body do roku 2012, a vést k vytvoření až jednoho milionu pracovních míst. Současně by mohla snížit míru nezaměstnanosti o zhruba jeden a půl procentního bodu.

Rozpočtový úřad Bílého domu v minulém týdnu silně srazil odhad ekonomického růstu tamního hrubého domácího produktu (HDP). Podle nové prognózy americké hospodářství letos vzroste pouze o 1,7 procenta, zatímco původní odhad počítal s růstem na úrovni až 2,7 procenta. Americká ekonomika si povede hůře i v příštím roce, kdy místo dříve očekávaných 3,6 procenta posílí pouze o 2,6 procenta. Později by ale mělo hospodářství zaznamenat silnější růst, od roku 2015 by mělo posilovat až o čtyři procenta.

Podle Bílého domu by míra nezaměstnanosti v letošním roce měla průměrně dosahovat 9,1 procenta, v příštím roce by měla mírně klesnout na devět procent.

Americká ekonomika podle zpřesněných údajů v druhém čtvrtletí letošního roku mezikvartálně stoupla o jedno procento. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že HDP země bude revidován na 1,1 procenta. První bleskový odhad počítal s růstem na úrovni 1,3 procenta.

Témata: USA | obama, barack

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky