Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec lánů řepky? Babiš ustoupil, podpora biopaliv končí

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Stát už nedá na pěstování řepky olejné ani korunu navíc. Daňová podpora biopaliv, která stojí 1,5 miliardy ročně, by podle ministra financí Andreje Babiše měla skončit koncem června. S informací přišly Hospodářské noviny.

Žlutých polí ale v naší krajině zřejmě neubude. A sám Babiš, který má na trhu s biopalivy dominantní postavení, kvůli tomu rozhodně nezchudne. "Už nechci poslouchat Kalouskovy lži,“ odůvodnil včera Babiš své rozhodnutí.

Ministr financí v souvislosti s připravovanou novelou zákona o biopalivech musel svádět tvrdou bitvu se svým předchůdcem Miroslavem Kalouskem kvůli údajnému střetu zájmů. Že nakonec ustoupil a rozhodl se daňové zvýhodnění zrušit, s tím ale zas tak nesouvisí, píše dnešní MF Dnes.

Hlavním důvodem byl postup opozice, které se podařilo připravovanou novelu zablokovat. A to by pro Česko mohlo znamenat nemalé potíže. "Návrh zákona, kterým měla být snížena podpora vysokoprocentních biopaliv od července 2015, opozice zablokovala. Tím by pokračovala podpora vyšší, než navrhuje vládou schválený program podpory,“ sdělil Babiš Lidovým novinám.

Pokud by se zákon nepodařilo včas schválit a daňové zvýhodnění paliva z řepky by pokračovalo podle staré, neupravené normy, nemělo by oporu ve vládních dokumentech a usneseních. To by velmi pravděpodobně narazilo v Evropské unii, uvádí MF Dnes.

Co konec daňové podpory biopaliv znamená? Velmi zjednodušeně řečeno: stát patrně vybere víc na daních, ale benzin a nafta zdraží. Distributoři totiž stále budou mít ze zákona povinnost biopaliva přimíchávat do pohonných hmot, jen se za ně budou muset platit vyšší daně. A to se promítne do výsledné ceny.

Zůstává otázkou, co bude Česko s podporou biopaliv dělat dál. V tuto chvíli se čeká na stanovisko z Bruselu, kam vláda zaslala žádost o radu. Změně se dříve či později nevyhneme. Koncem dubna schválil Evropský parlament úpravu, podle níž by se měl podstatně snížit podíl biopaliv z potravinářských plodin (tedy hlavně z řepky).

Jde o takzvaná biopaliva první generace, která životnímu prostředí více škodí, než pomáhají. Ta byměla postupně nahradit generace druhá, například z živočišného či dřevěného odpadu. Česká legislativa s nimi ale v tuto chvíli nepočítá. Přitom existují i další evropské závazky, například o snížení emisí v dopravě o 6 procent do roku 2020 ve srovnání s rokem 2010. Nejsnazším způsobem, jak toho dosáhnout, jsou právě biopaliva druhé generace, informuje list.

Témata:  Andrej Babiš biopalivo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy