Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vánoce se blíží. Je nákup v zahraničních e-shopech riziko?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Předvánoční nákupy se nezadržitelně blíží a spotřebitelé se víc než kdy jindy začínají ohlížet po výhodných nabídkách koupě zboží na internetu. Obchodníci zase hledají nové trhy v jiných zemích, a tak se někteří zaměřují i na Českou republiku. Je nakupování v evropských e-shopech rizikové? A co dělat v případě reklamace?

Mnozí čeští spotřebitelé stále trpí pocitem, že jejich práva při nákupu v jiných zemích EU jsou slabší než v České republice. To může platit při nákupu v kamenných obchodech (ačkoli některé státy mají silnější ochranu práv spotřebitelů), ale při nákupu přes internet je tomu jinak.

„Evropské instituce totiž spotřebitele jako slabší stranu obchodního vztahu podpořily v nařízení Řím I, které stanovuje, že při přeshraničním online nákupu u obchodníka z jiné země EU má spotřebitel zpravidla taková práva, na jaká je zvyklý ve své domovské zemi," říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

To platí především pro nákupy u obchodníků, kteří se nějakým způsobem zaměřují na české zákazníky. „Například pokud nabízejí českou verzi svého e-shopu nebo uvádějí, že do Česka zboží běžně dodávají a podobně. Český zákazník má v takových případech k dispozici nejen čtrnáctidenní lhůtu na odstoupení od smlouvy, ale i dvouletou záruku na zakoupené výrobky," vysvětluje Tomáš Večl, ředitel Evropského spotřebitelského centra při České obchodní inspekci (ESC).

Lidé se také obávají, že reklamace na dálku je náročná, a někdy se ptají, jak ji budou uplatňovat, když obchodník je daleko za hranicemi. Je to stejné, jako když zákazník z Aše nakupuje u obchodníka z Hodonína. Oba dělí velká vzdálenost a reklamované zboží se prodejci neveze autem, ale posílá poštou. Navíc v případě oprávněné reklamace je obchodník povinen proplatit náklady spojené se zasláním zboží v nejnižší nutné výši, tedy například poštovné.

Varování před podvodníky však není nikdy dost. Před lety dTest a ESC upozorňovaly, že jedním ze znaků podvodu může být špatná čeština. „To už nemusí být nutně pravda, a to nejen díky vyšší kvalitě internetových překladačů. Nedávno olomoucká policie zadržela trojici podvodníků ze Slezska, kteří levně nabízeli elektroniku, ale nikdy ji nedoručili. Podvedli prokazatelně 240 spotřebitelů a způsobili jim škodu celkem za více než jeden milion korun," upozorňuje Lukáš Zelený.

Témata:  e-shopy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy