Tankování se opět prodraží, čekejte cenový skok

Pohonné hmoty u českých čerpacích stanic zdraží v nadcházejícím týdnu o další desetihaléře, výraznější cenový skok přitom nepotěší řidiče tankující naftu. Již v minulém týdnu se zvedla cena benzinu o 31 haléřů na 36,84 koruny, zatímco nafta podražila o 24 haléřů na 36,34 koruny za litr.

660
reklama

„Za rapidním zvyšováním cen pohonných hmot, které dopadá i na české řidiče, stojí kombinace hned několika faktorů. Nejzávažnějším z nich je přetrvávající konflikt v Sýrii, především kvůli přímému zapojení Iránu do bojů," říká ekonom společnosti Colosseum Vít Jedlička.

Svoji roli však stále hraje také vojenský převrat v Egyptě, který dramaticky zvednul ceny ropy na světových trzích. A do třetice ceny nadzvedly také informace o pozitivním vývoji ekonomiky v Číně. Ta rostla v druhém letošním čtvrtletí o 7,5 procenta.

Ceny benzínu na burze v Rotterdamu, který je vodítkem pro české velkoobchodníky, minulý týden stouply v průměru o 3,26 procenta. Nafta v Rotterdamu zdražila o 1,62 procenta. Nepříznivý vývoj cen pohonných hmot však nadále brzdí i posilující koruna, která proti dolaru zhodnotila za minulý týden o 0,75 procenta a v pátek uzavřela obchodování na úrovni 19,73 koruny za dolar.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky