Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průlom: Poplatky za vedení úvěru jsou nezákonné, banky musí peníze vrátit

Průlom: Poplatky za vedení úvěru jsou nezákonné, banky musí peníze vrátit

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Obvodní soud pro Prahu 5 učinil ve čtvrtek přelomové rozhodnutí. Hypoteční banka musí svému klientovi vrátit poplatky za úvěr, uvedl Patrik Nacher ze serveru Bankovní poplatky.com.

Jednalo se o první soudní řízení v České republice mezi klientem a bankou ve věci sporného placení poplatků za vedení úvěrového účtu. Klient Michal Novák žádal vrácení částky 4200 Kč, které bance zaplatil na poplatcích za správu úvěru v měsíční výši 150 Kč.

Soudce Martin Šalamoun rozhodl ve prospěch klienta banky a potvrdil tím, že účtování poplatků za vedení úvěrových účtů je nezákonné, stejně tak, jako již dříve rozhodly i zahraniční soudy, např. Spolkový soudní dvůr v Německu.

Dnešní rozsudek je průlomový a netrpělivě na něj čekali všichni klienti bank, kteří žádají vrácení úvěrových poplatků prostřednictvím služby Poplatkyzpet.cz. Soudní rozhodnutí je podle Nachera tak jasným důkazem pro klienty služeb Poplatkyzpet.cz, Jdeto.de a Bankovnipoplatky.com, že se dočkají vrácení svých peněz.

„Rozhodnutí soudu jsme očekávali a je pro nás samozřejmě velkým úspěchem. Jedná se o historické a přelomové rozhodnutí českého soudnictví. Výsledek dává jasný signál všem lidem, kteří se přidali ke službám Poplatkyzpet.cz, Jdeto.de nebo Bankovnipoplatky.com, že nárok na vrácení úvěrových poplatků již není jen na teoretické rovině, ale stal se pravdou," řekl advokát Petr Toman, který službě Poplatkyzpet.cz poskytuje své právní poradenství.

„Dnešní výsledek soudu je velmi významný, jelikož může celou kauzu posunout jiným směrem. Banky mají konečně před sebou jasné precedentní rozhodnutí a měly by si uvědomit, že v případě, kdy budou na naše výzvy o vrácení bankovních poplatků stále reagovat zamítavě a usilovat o soudní řízení, bude je to stát nemalé peníze na soudních výdajích,"dodal Nacher.

Témata:  Bankovní poplatky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy