Reportéři ČT: V čem všem má ještě Rath prsty?

Reportéři ČT se v tomto týdnu v jedné z reportáží věnovali starostovi Cerhenic Marku Semerádovi z ČSSD. Ten spojil podnikání s politikou a Davidem Rathem byl vyslán do Bruselu za Středočeský kraj. Avšak zároveň poskytoval poradenství při čerpání dotací a výběru stavebních firem a některé soutěže, jak zjistili Reportéři ČT, vyvolávají řadu pochybností.

660
reklama

Semerád je v současné době již desátým rokem starostou Cerhenic, předsedá kolínské organizaci ČSSD a zasedá v jejím středočeském předsednictvu. Zároveň je vyslancem ohledně dotací v Bruselu za Středočeský kraj a vyslal ho tam bývalý hejtman kraje David Rath. Za jeho působení se Cerhenice stali veleúspěšnými v čerpání všelijakých dotací.

V tomto by problém nebyl, avšak Semerád vedle své politické práce měl i svoji firmu, která se zabývala právě dotacemi a objednáváním i stavebních firem. Takže se s největší pravděpodobností dostal do střetu zájmů. On sám v tom nespatřuje až tak vážný problém, protože starostování v Cerhenicích nepovažuje za vrcholnou politiku.

Starostování v Cerhenících možná není vrcholná politická funkce, ale střet zájmů to je. Tento názor má i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Semerád se proto vzdal své firmy, jenomže! Firmu „Cui Bono“ v současné době vede jeho kamarád a Semerádův tajemník z kolínské ČSSD a zastupitel Kolína Lubomír Nymburský.

Semerádova firma zařizovala několik výběrových řízení v Městci Králové. Například v případě hřiště, kde zařizovala jak projekt, tak stavební společnost. Problém se vyskytnul už u výběrového řízení, které bylo zrušeno, kvůli špatně nastavenému základnímu kritériu pro výběr firmy. Kritérium bylo neobjektivní a mohlo tak ovlivnit pořadí uchazečů o zakázku.

Z výše uvedeného Semerád obviňuje ROP (Regionální operační program), neboť ten měl Semerádově firmě doporučit vítěznou firmu, jenomže ROP poskytl Semerádovi špatné hodnotící kritérium. Další výběrové řízení však vyhrála stejná firma a to TOST.CZ, která nakonec snížila cenu o 800 tisíc korun. Firma TOST.CZ v Městci Králové vyhrála i jiné výběrové řízení, které organizovala Semerádova společnost Cui Bono. Semerád však uvedl, že na organizování výběrových řízení objednala subdodavatele, takže je dle něj vše v naprostém pořádku.

Stejná firma TOST.CZ poskytla Cerhenicím sponzorské dary. 286 tisíc korun pro seniory a 500 tisíc dala za pronájem konírny, kterou nakonec nevyužila. „Je pravda, že firma TOST.CZ nám dala sponzorský dar, za což jí děkuji,“ uvedl pro pořad Semerád. Reportéři ale získali i vyjádření od firmy: „Dar byl určen na obecně prospěšný účel poskytování sociálních služeb Městyse Cerhenice pečovatelskou službou. Nejsme si vědomi, že by z něho pan Semerád osobně profitoval.“

Nové vedení Středočeského kraje se chystá situaci řešit a dokonce budou požadovat odchod Semeráda z Bruselu. Podle Sobotky je nepřijatelné, aby se snažil politik podnikat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky