Nový historický rekord! Benzin i nafta opět zdražily

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět stouply, benzin Natural 95 zdražil v průměru o 35 haléřů na 36,89 Kč za litr, což je nový rekord, nafta zdražila o 16 haléřů také na rekordních 36,81 Kč za litr. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS.

660
reklama

"Příčinou byl růst průměrných cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu a velmi pozvolný návrat distribučních marží k průměrným úrovním," poznamenal analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum. Cena ropy Brent v průběhu minulého týdne stagnovala a aktuálně se stále pohybuje na úrovni kolem 125 dolarů za barel. "Cena ropy Brent na světových trzích sice stagnovala, nicméně průměrné ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu zamířily opět vzhůru. Koruna vůči dolaru mírně posílila a měla by tlumit zdražování. V následujících dnech nicméně ceny pohonných hmot budou pokračovat v růstu," odhaduje Čermák.
 
Nejlevnější benzin je i nadále k dostání v Jihočeském kraji (36,49 Kč), poslední místo stále patří jižní Moravě (37,39 Kč). Ceny benzinu rostly nejvýrazněji na Vysočině (o 55 haléřů), nejméně vzrostly v Pardubickém kraji (o 24 haléřů).
 
Také v případě nafty patří první místo Jihočeskému kraji (36,35 Kč) a poslední Jihomoravskému kraji (37,27 Kč). Nejvýrazněji ceny vzrostly v Karlovarském kraji (o 27 haléřů), nejméně rostly v Olomouckém kraji (o pět haléřů).
 
Natural 95 je o 93 haléřů dražší než před měsícem, diesel je v meziměsíčním srovnání dražší o 33 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 2,77 koruny nafta o 3,03 koruny.
 
Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky