Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havlíček: Nová hospodářská strategie povede stát do roku 2030

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nová hospodářská strategie České republiky by podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) měla nasměrovat stát k finální produkci s vyšší přidanou hodnotou. Vláda začala po 20 letech připravovat hospodářskou politiku státu, která by ho měla vést až do roku 2030, řekl dnes Havlíček na Setkání lídrů průmyslu a exportu v pražské Betlémské kapli. Zástupcům byznysu ji představil poprvé. Jedním z jejích základů bude inovační strategie, která má z Česka vytvořit lídra v umělé inteligenci a inovacích.

"Inovační strategie se stane základním pilířem pro budoucnost hospodářské strategie. Bez kvalitní vědy, výzkumu a kvalitního inovačního prostředí nikdy nedocílíme toho, co jsme vždy chtěli a to je finální produkt s přidanou hodnotou," řekl Havlíček. Inovační strategii vláda schválila začátkem roku.

Česko musí podle Havlíčka směřovat k tomu, že bude vydělávat a firmy budou mít dobré zisky. Součástí klíčového vládního plánu pro hospodářství je podle Havlíčka mimo jiné surovinová politika, energetika, dopravní koncepce, podpora podnikání i reforma vzdělávání.

Havlíček zmínil i novou značku The Czech Republic: The Country For The Future (Česká republika - země pro budoucnost), prostřednictvím níž by se stát měl prezentovat. Bude i součástí nové komunikační strategie státu a Havlíček dnes řekl, že bude i značkou pro hospodářství.

Havlíček se v diskusi vyjádřil k sankcím EU na obchod s Ruskou federací. "Rusko vnímáme velmi citlivě. Jsme součástí EU, tedy musíme respektovat její názor. Náš pohled je ale eliminace sankcí a snaha o návrat do původního režimu obchodování," podotkl.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák upozornil, že podnikatele čeká extrémně těžké období. Kritizoval návrhy daňových změn, jako například zvažované zavedení sektorové daně či nedohodu v návrzích na změny v zákoníku práce. Vysoký nárůst minimální mzdy označil za populismus. Připomněl i dnes zveřejněný výrazný růst průměrné mzdy, za který je podle něj odpovědná sociální demokracie a odboráři.

Témata:  Karel Havlíček ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy