Vláda podvedla důchodce? Není schopna jim přidat, zlobí se poslanec

Průměrná penze měla příští rok vzrůst o dvě stě korun, nakonec stoupne o pouhých 40 korun. Koalice se proto rozhodla zvýšit jednorázový příspěvek z 600 korun na 900 korun. Důchodci by jej ale měli dostat až v únoru příštího roku. Podle poslance TOP 09 Františka Laudáta vláda jednoduše není schopna nebo nechce penzistům přidat.

Ilustrační fotografie
reklama

"Byla zde obrovská krize a některé státy nejenom zcela zmrazovaly růst důchodů, ale dokonce je snižovaly, jako kdyby byly možnosti země zcela odtrženy od růstu ekonomiky. Pokud by pokračovala pravicová koalice, tak by byly normálně nastaveny standardní mechanismy i pro letošní rok. Měli by to, co více méně chtěla paní Marksová. Dokonce ještě více. To znamená, že by dostali určitě minimálně dvakrát tolik, ale spíše čtyřikrát tolik. To co udělala vláda, tak je taková habaďúra na penzisty, protože místo 2400 dostávají 600," naštval se Laudát v debatě Českého rozhlasu.

"Není to férové vůči penzistům a já doufám, že v projednávacím procesu dojde ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu. Doufám, že se domluvíme i s koalicí, aby penzisté dostávali standardně přidáno a nikoli takovéto věci. Ono je to šest stovek a pokud se nemýlím, tak podle návrhu ministryně Marksové měli dostávat za každý měsíc dvě stovky. Takže už jenom toto si můžete spočítat," dodal.

"Proč tato vláda, když má a chce pomoci důchodcům, nezvolila systémové řešení a místo systémového přidání přišli s jednorázovým příspěvkem 600 korun? Je to jasné. Nabírají státní úředníky v některých kategoriích, kde by nemuseli, a nemám na mysli například učitele, policisty. Myslím si, že zejména učitelé mají mít přidáno, to je naprosto v pořádku. Ale oni nabírají desítky tisíc úředníků. Pro příští rok 12 000 úředníků do státní správy. A na druhé straně nejsou schopni, anebo nechtěli, přidat systémově důchodcům. Říkám, že by dostali dvakrát tolik. Nevím, jestli někdo z koalice nebo opozice přemění tento návrh, který přišel do sněmovny, na systémové řešení," pokračoval poslanec.

"My jsme řekli, že přidáme systémově," ohradil se poslanec ČSSD Jeroným Tejc. "To znamená, my jsme řekli, že budeme vždy přidávat. Tak, jak se přidávalo v minulých letech minimálně o inflaci a jednu třetinu růstu mez. To znamená, není to tak, že bychom řekli, že nebudeme dělat systémové řešení. To řešení je systémové. Ale nad rámec toho systémového řešení, které vždy fungovalo, než přišli pravicové vlády s úspornými opatřeními, které neměli jiné opatření než škrty, chceme dát navíc jednorázový příspěvek a říkáme, že ten bude pro všechny," dodal.

"Populistické je dnes ze strany pravicových politiků tvrdit, že snad důchodci mohli dostávat více. Tak my jim samozřejmě přidáváme, my jsme zrušili to pravidlo o té jedné třetině. My jasně říkám, že se bude přidávat vždy o inflaci, jednu třetinu růstu reálných mezd. To se samozřejmě nezměnilo, nicméně chtěli jsme dohnat alespoň část toho dluhu, který vůči seniorům máme. To znamená, není to tak, že my bychom dávali méně. My dáváme určitě více, než dávaly pravicové vlády," pokračoval Tejc.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky