Důchody a dávky: Jak na tom budete po Novém roce?

Od ledna 2014 připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí několik novinek, které mimo jiné ztíží získání speciálního průkazu pro tělesně postižené. Co všechno se po Silvestru změní?

660
reklama

Doteď platilo, že v případě vážnější nemoci tři týdny člověk dostával náhradu mzdy od zaměstnavatele, až pak nepříliš vysokou nemocenskou od státu.

Od ledna se ovšem tohle mění - nově už bude náhrada mzdy trvat jen dva týdny místo tří a potom až do vyléčení budou Češi závislí na nemocenské ze státní kasy.

To znamená, že pokud berete například 18 tisíc měsíčně a marodíte ještě deset dní poté, co vám přestane běžet náhradní plat, musíte vyjít s neslavnými 320 korunami na den, což je výše nemocenské.

Těžsí bude i získat i speciální průkazy tělesně postižených, například pro nemohoucí nebo vážně nemocné příbuzné. Na vystavení průkazu totiž musíte od ledna sepsat novou žádost a pak protrpět dlouhé a často nepříjemné správní řízení, kde úředníci a posudkový lékař rozhodnou, jestli vůbec má žadatel nárok na jakoukoli státní pomoc.

Pokud jde o mateřskou v roce 2014, tu ženy mohou pobírat 196 dní (28 týdnů), pokud povily jedno dítě a 259 dní (37 týdnů), pokud mají dětí víc. Její výše se počítá podle toho, kolik dotyčná maminka vydělávala před tím, než kvůli těhotenství přestala chodit do práce.

Důchodcům se od roku 2014 zvýší důchody. Jenže - průměrně jen o titěrných 45 korun, což je nárůst k pláči. Úředníci se sice dušují, že budou na novou vládu tlačit, aby co nejdříve odklepla další zvýšení důchodů, ale kdoví, jak dlouho se budou poslanci hádat, než se k tomu opravdu rozhoupou?

Důležitou změnou je i to, že na konci dubna přestávají platit kritizované sKarty. Všichni, kteří si zvykli s jejich pomocí vybírat přiznané dávky z bankomatu nebo kartou platit v obchodech, musejí do konce ledna zaběhnout na nejbližší úřad práce a nahlásit, kam chtějí dávky posílat. Ostatní naštěstí žádné extra pobíhání nečeká.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky