Mzdy půjdou prudce dolů! Stát nemá peníze a propouští

Stát nemá peníze, proto brzdí růst mezd a propouští, říká Vladimir Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finances. Průměrná hrubá měsíční mzda stoupla v roce 2011 meziročně o 522 korun (2,2 %) na 24 319 korun.

660
reklama

Hlavní ekonom společnosti Next Finances Vladimír Pikora komentuje údaje s tím, že dnešní statistika mluví o průměrné mzdě, nikoli o nejčastější mzdě. Nejčastější mzda je v ekonomice o několik tisíc nižší. Zhruba dvě třetiny lidí na průměrnou mzdu nedosáhnou. Navíc připomíná, že mzda se uvádí před odvodem příslušné částky na zdravotní pojištění, sociální zabezpečení, politiku zaměstnanosti a zálohy na daně z příjmu.

„Ačkoli mzdy stále rostou, bude mzdové dotahování západní Evropy během na velmi dlouhou trať. Ty nejoptimističtější výpočty ukazují, že Čech bude brát stejnou mzdu jako Němec nejdříve v roce 2037,“ říká Pikora.

„S reálným poklesem mezd můžeme počítat i po celý letošní rok. Dokonce se dá předpokládat ještě rychlejší pokles, než jsme viděli v závěru loňského roku,“ řekl Petr Dufek, analytik ČSOB. Překvapením pro něho je, že mzdy v závěru roku rostly ve veřejném sektoru, který prochází obdobím úspor. I díky tomuto zvýšení byly mzdy ve veřejném sektoru v průměru o 900 korun vyšší než v soukromé sféře, doplnil Dufek.

„Ve srovnání s vyspělými zeměmi se toho loni příliš nezměnilo. Průměrná mzda v ČR nedosahuje ani třetinové úrovně německých mezd, na straně druhé je však o čtvrtinu vyšší než na Slovensku,“ konstatuje Dufek.

Podle Tomáše Volfa, analytika skupina Citfin, se dá čekat, že trend poklesu reálné mzdy bude pokračovat i letos. Pokud budeme vůbec moci mluvit o nějakém nominálním růstu, vysoké tempo růstu cen bude znamenat pokles reálné hodnoty.

„Vysoká nezaměstnanost, která nadále roste (v únoru 9,2 %) nevytváří tlak na zaměstnavatele, kteří si mohou dovolit mzdy nezvyšovat, což jim trochu uvolňuje ruce a zvětšuje manévrovací prostor při očekávaném poklesu tempa růstu ekonomiky,“ komentuje Volf.

Podle Michala Kozuba, analytika společnosti Home Credit, musí zaměstnanci v následujících měsících počítat s tím, že situace se výrazně nezlepší.

“Ekonomická recese, která se vrátila do Česka po dvou letech, nutí podniky šetřit, a tak zvyšování platů rozhodně není na pořadu dne. Naopak ceny rostou nejrychleji za poslední tři roky, a lidé si proto letos příliš nepolepší,” dodává Kozub.

Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla v roce 2011 meziročně o 522 korun (2,2 %) na 24 319 korun. V čtvrtém čtvrtletí dosáhla výše 26 067 Kč. To je v porovnání se stejným obdobím 2010 o 502 Kč (2,0 %) více. V pátek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Témata: platy / mzdy | mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky