Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce v hypotékách: Půjčit si na bydlení bude levnější

Bydlení, ilustrační fotografie
Bydlení, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Výhodnější podmínky při splácení hypoték by měl dlužníkům zajistit nový zákon o spotřebitelském úvěru. Poslanci by ho mohli schválit už příští týden, platit začne nejpozději v listopadu.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru potěší všechny, kteří si plánují půjčit peníze na bydlení. Bude totiž výrazně regulovat hypoteční trh. Největší výhodou bude možnost předčasného splacení hypotéky bez poplatků.

Česko tento zákon schválit musí, má to totiž nařízené z Evropské unie. Poslanci by o něm ve třetím čtení mohli jednat na schůzi už příští týden, začít platit by měl nejpozději v listopadu. Konečná podoba zákona ještě není známá, sešlo se k němu totiž množství pozměňovacích návrhů.

Prozatím se počítá s tím, že dlužník bude moct každý rok splatit 20 % ze zbývajícího úvěru, ne jen v termínu fixace, jak je tomu doposud, a to bez dalších poplatků. Jediné, co si bude moct banka účtovat, budou náklady, které jim předčasným splacením vznikají.

Zcela zdarma bude splacení v případě smrti dlužníka, dlouhodobé nemoci nebo invalidity. Uvažuje se také o tom, že bezplatně splatit celou hypotéku by bylo možné v případě prodeje nemovitosti. Proti tomu se ale staví zástupci bank. Zákon se bude vztahovat na lidi, kteří si úvěr teprve vezmou, ostatní si budou muset počkat na svou další fixaci. Jeho konečná podoba by mohla být známá už příští týden.

Témata:  hypotéky bydlení

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Vláda schválila novou výši započitatelných nákladů na bydlení. Dojde také ke sjednocení částek pro byty v evidenci i mimo ni

Česká republika dlouhodobě podporuje ukrajinské občany, kteří hledají útočiště před ruskou agresí na Ukrajině. Zároveň usiluje o to, aby byla posílena jejich samostatná participace na úhradě základních životních potřeb včetně bydlení. Nyní mají někteří uprchlíci možnost bezplatně bydlet v nouzovém ubytování, od 1. září 2024 ale budou související podmínky upraveny. MPSV proto ve spolupráci s dalšími odborníky připravilo návrh, kterým podpoří tyto cizince i po skončení bezplatného nouzového ubytování. Pro zranitelné osoby bude nová částka činit 6 000 Kč měsíčně a pro ostatní osoby s dočasnou ochranou 4 000 Kč měsíčně.