Revoluce v hypotékách: Půjčit si na bydlení bude levnější

Výhodnější podmínky při splácení hypoték by měl dlužníkům zajistit nový zákon o spotřebitelském úvěru. Poslanci by ho mohli schválit už příští týden, platit začne nejpozději v listopadu.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

Nový zákon o spotřebitelském úvěru potěší všechny, kteří si plánují půjčit peníze na bydlení. Bude totiž výrazně regulovat hypoteční trh. Největší výhodou bude možnost předčasného splacení hypotéky bez poplatků.

Česko tento zákon schválit musí, má to totiž nařízené z Evropské unie. Poslanci by o něm ve třetím čtení mohli jednat na schůzi už příští týden, začít platit by měl nejpozději v listopadu. Konečná podoba zákona ještě není známá, sešlo se k němu totiž množství pozměňovacích návrhů.

Prozatím se počítá s tím, že dlužník bude moct každý rok splatit 20 % ze zbývajícího úvěru, ne jen v termínu fixace, jak je tomu doposud, a to bez dalších poplatků. Jediné, co si bude moct banka účtovat, budou náklady, které jim předčasným splacením vznikají.

Zcela zdarma bude splacení v případě smrti dlužníka, dlouhodobé nemoci nebo invalidity. Uvažuje se také o tom, že bezplatně splatit celou hypotéku by bylo možné v případě prodeje nemovitosti. Proti tomu se ale staví zástupci bank. Zákon se bude vztahovat na lidi, kteří si úvěr teprve vezmou, ostatní si budou muset počkat na svou další fixaci. Jeho konečná podoba by mohla být známá už příští týden.

Témata: hypotéky | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky