Hypotéky mírně zdražily, prodej nových bytů v Praze přesto zrychluje

V srpnu průměrná úroková sazba u hypoték podle statistik Fincentrum Hypoindexu mírně vzrostla na 2,11 procenta z červencových 2,08. V druhém prázdninovém měsíci si klienti sjednali celkem 8943 hypoteční úvěrů v celkovém objemu 15,637 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím měsícem se jednalo o mírný pokles, v meziročním srovnání však počet uzavřených hypoték i celkový objem vypůjčených peněz prudce vzrostl.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

„Současné mírné zdražení hypoték nemá žádný vliv na poptávku po nových bytech. Naopak z našich dat je patrné, že tempo prodeje nových bytů ještě zrychluje. Například v Praze se loni prodalo 5950 nových bytů, za letošní rok očekáváme zhruba 7000 prodaných bytů. Zvyšuje se průměrná výše půjčené částky, což svědčí o optimismu lidí pramenícího z dobré kondice české ekonomiky,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je tuzemským developerským lídrem.

„Silný zájem o hypotéky a tudíž i o pořízení vlastního bydlení samozřejmě těší též developery. Je to pro nás dalším impulsem do přípravy nových projektů anebo urychlení prodeje a realizace těch stávajících. Například v našem nejnovějším projektu EKOCITY Hostivař jsme jen za první měsíc prodali na rezervační smlouvy 180 bytů. První dvě etapy se 434 byly během tří měsíců vyprodány z 80 procent. Proto jsme třetí etapu tohoto projektu se 124 byty uvedli do prodeje o rok dříve, než jsme původně plánovali,“ uzavírá Evžen Korec.

Témata: hypotéky | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky