Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku budou dostupné hodinky s Braillovým písmem

Dot Watch
Dot Watch
Foto: alza.cz

Novinku pro zrakově postižené uvádí na český trh Alza.cz. Jde o tzv. Dot Watch – chytré hodinky, které dokáží zobrazit nejen čas, ale skrze aplikaci i notifikaci z mobilního telefonu v Braillově písmu. Produkt firma testovala ve spolupráci se Světluškou (projekt Nadačního fondu Českého Rozhlasu) a nyní pro hodinky vyvíjí českou verzi. Zájemci si je mohou zatím předobjednat, dostupné budou od května.

Výrobek jihokorejské firmy Dot Intercorporation bude e-shop nabízet jako jeden z prvních prodejců v EU. Hodinky objevil vloni na veletrhu v Hongkongu Tomáš Anton, produktový manažer pro import a export Alza.cz: „Narazil jsem na ně skoro náhodou. Tehdy to byl ještě malý stánek s prototypem, ale hodinky a především jejich funkčnost mě naprosto ohromily. Unikátní produkt totiž vrací víru v to, že technologie směřují tím správným směrem. A Alza chce vycházet vstříc i zákazníkům s různým typem handicapu.“

Ovládání hodinek je velmi snadné a intuitivní a jejich největší výhodou je maximální soukromí. Potvrzuje to i nevidomý Zdeněk Rybák, který pro Alzu přes Světlušku novinku testoval: „Dot Watch mi velmi ulehčují život. Dříve jsem musel např. pro čtení SMS zpráv používat hlasového asistenta v telefonu, což nebylo příliš komfortní třeba při cestování v MHD. Teď si můžu zjistit čas a další informace kdykoliv a kdekoliv, aniž by to někdo slyšel nebo to někoho rušilo.“

Chytré hodinky Dot Watch tvoří speciální 4řádkový dotykový displej s hliníkovými body, které zobrazují Braillovo písmo. Kromě ukazování času fungují také jako stopky, budík a díky propojení přes Bluetooth dokáží uživatele jemným vibrováním informovat i o příchozích hovorech, SMS, aktuálním počasí či upozornění ze sociálních sítí. Skrze mobilní aplikaci jsou kompatibilní s operačním systémem iOs i Android a na jedno nabití vydrží až týden. Hodinky budou dostupné v ČR a SR formou předobjednávek, a to za cenu 9 999 Kč/388,90 EUR.

Pokud je Úřad práce v ČR schválí jako zvláštní pomůcku, mohli by na ně zrakově postižení čerpat i příspěvek od státu. Alza pro hodinky nyní vyvíjí inhouse českou verzi Braillova písma s háčky a čárkami, které zatím chytrá novinka zobrazit neumí. Hotová má být v řádu týdnů. Na handicapované zákazníky ale firma myslí i v jiných oblastech. Zrakově postiženým například letos přizpůsobí i svou mobilní aplikaci Alza.cz a ve spolupráci s nevidomými bude testovat a upravovat i Prodejnu budoucnosti na Floře.

Témata:  Alza

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy