Obhájci našli v rozsudku Davida Ratha 173 rozporů

Exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath má za měsíc stanout před Pražským vrchním soudem. Ten rozhodne, jestli si odsedí 8,5 roku, které mu uložil Krajský soud. Jeho obhájci tvrdí, že v rozsudku soudce Roberta Pacovského objevili 173 rozporných nebo navzájem se vylučujících tvrzení. Uvedl to server Česká justice.

David Rath
reklama

Server píše, že obhájci Ratha Adam Černý a Roman Jelínek do detailu rozebrali písemně vyhotovený rozsudek a dospěli k závěru, že písemnost obsahuje celkem 173 rozporů, navzájem se vylučujících tvrzení nebo tvrzení, která dokonce konstatují, že David Rath při zadávání zakázek postupoval správně. Celý jejich rozbor má 93 stran a Vrchní soud se s ním bude muset v rámci odvolacího řízení vypořádat.

Advokáti poukazují, že soudce Pacovský v textu uvedl, že se Rath dopouštěl trestné činnosti tím, že postupoval podle zákona. V jedné části rozsudek tvrdí, že výběrová řízení byla na oko transparentní, ve skutečnosti ovšem firmy do nich zapojené soutěž jen předstíraly. Jinde má ale rozsudek podle obhajoby tvrdit, že soutěže zmanipulovali manželé Kottovi a Lucia Novanská ve prospěch konkrétních firem.

Rathovi obhájci se také pozastavují nad penězi, které si bávalý hejtman  nesl v krabici od vína z domu manželů Kottových. V jednom rozsudku se totiž zároveň píše, že spolupracující obviněná Ivana Salačová o penězích v krabici s vínem nevěděla, v jiné části však stojí, že peníze na úplatky Salačová shromáždila. Vladimíru Kančevovi, který jí s tím měl pomáhat, podle výroků Salačové ale s penězi „někdo utekl" a proto se k ní vůbec nedostaly.

Obhájci poukazují také na to, že nesedí časová posloupnost děje, kterou soud zaměňuje nebo i na to, že údajný úplatek měl David Rath obdržet až půl roku po události. Navíc prý byla výpověď, která nepodporuje závěry, ke kterým soud došel, automaticky označená za lživou, aniž by to soud nějakým způsobem dokázal.

Odvolací řízení má začít u Vrchního soudu v Praze 31. října 2016. Soud prvního stupně odsoudil bývalého hejtmana loni 23. července. Jednání se má konat ve velké porotní síni, která je největší soudní síní v zemi, dodává server.

Témata: rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky