Tvrdší pravidla pro čerstvé držitele řidičáků? Návrh má mouchy

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) chce změnit podmínky pro začínající řidiče. Odborníci jsou však skeptičtí.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle jeho návrhu by řidiči, kteří mají řidičský průkaz méně než 2 roky, mohli získat za první dva roky pouze 6 trestných bodů místo obvyklých 12. To by znamenalo, že nezkušený řidič udělá jeden velký přestupek (řízení pod vlivem alkoholu, ujetí od dopravní nehody, neposkytnutí první pomoci a další) a přijde o řidičské oprávnění. Jedná se o model, který se podle Ťoka osvědčil ve Velké Británii.

Předseda Asociace autoškol Ondřej Horázný pro Hospodářské noviny řekl, že tato opatření nebudou fungovat. „Lidé si udělají řidičák hned v osmnácti letech a na dva roky ho strčí do šuplíku, takže začnou řídit poté, co 2 roky neseděli za volantem, a budou pro okolí mnohem nebezpečnější.“

Asociace už před osmi lety navrhovala rakouský model průkazů na zkoušku. Řidič by musel po dvou letech absolvovat v autoškole přezkoušení z teorie, kurz bezpečné jízdy a sezení s dopravním psychologem.

Tyto úpravy jsou součástí návrhu nového bodovacího systému, který ministr připravuje. Jeho součástí by mělo být také zpřísnění bodového ohodnocení jízdy na červenou, překročení rychlosti a dalších, zvýšení pokut až na 75 tisíc korun a zavedení přesného sazebníku pokut. Odborníci však jeho návrhy kritizují.

Témata: autoškoly | auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky