Senátor Valenta žaluje stát o miliardu. Co mu vadí?

Senátor a podnikatel Ivo Valenta, který ovládá hazardní koncern Synot, žaluje stát o miliardu korun. Důvodem je rušení povolení pro videoterminály, ke kterému přistoupilo ministerstvo financí. Uvedla to dnešní MF Dnes.

Ilustrační fotografie
reklama

Valenta zahájil podle informací deníku arbitráž přes kyperské akcionáře holdingu Synot kvůli tomu, že Česká epublika omezuje hazard. Požaduje proto odškodné ve výši jedné miliardy korun.

Vadí mu, že ministerstvo financí výrazně zkrátilo licence videoterminálům, které ve velkém dodává a provozuje i Synot. "Několik let zde nejen já, ale také mnoho dalších odborníků upozorňuje na to, že postup ministerstva financí při rušení povolení na videoloterijní terminály je v rozporu s mezinárodním právem a vystavuje Českou republiku hrozbě arbitráže," prohlásil podle MF Dnes Valenta.

"Předkládáme argumenty, iniciujeme jednání, zapojujeme se do veřejných diskusí. Nicméně ministerstvo všechny tyto snahy přehlíželo nebo rovnou ignorovalo," dodal.

Deník  této souvislosti připomíná, že se Valenta dostal do role, která na české politické scéně není obvyklá. Senátor žaluje stát, jehož obyvateli byl do politické funkce zvolen. Tím ale rozzlobil řadu svých politických oponentů.

„Vstupoval do voleb s heslem: Pomůžeme společně Slovácku. Nevím, jestli je arbitráž na stát kvůli videoloterijním terminálům splněním tohoto slibu," řekl deníku poslanec za STAN Petr Gazdík, který je zároveň opozičním krajským zastupitelem.

Témata: synot | soudy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky