Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půl milionu za cestu do Moskvy? Rozpočet na Zemanovu cestu má trhliny

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Ministerstvo zahraničních věcí odhaduje náklady na cestu prezidenta Miloše Zemana na oslavy 70. výročí ukončení druhé světové války bez dopravy a ochranky na 660 tisíc korun. Odkud ale takhle vysoká částka vychází?

"Nemohu se vyjadřovat k částce, která neodpovídá realitě, nejde o oficiální údaj Kanceláře prezidenta republiky a nemohu hovořit o podrobnostech v okamžiku, kdy se návštěva Moskvy teprve připravuje," odmítá podle MF Dnes sdělit detaily Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Částka je podle něho ale přemrštěná a otázky Ovčáček trvá na svém a otázky ohledně nákladů na cestu, kterou platí stát z veřejných rozpočtů, označil za „vrcholně nevkusné".

Podle informací deníku ministerstvo při svém odhadu vycházelo z loňské cesty prezidenta na olympiádu v Soči. Tehdy prý náklady činily kolem půl milionu korun, vláda přitom počítala s milionovým rozpočtem. "Částka 660 tisíc korun byla stanovena kvalifikovaným odhadem. Ministerstvo zahraničních věcí vycházelo z obdobné cesty do Ruska, která se uskutečnila v minulém roce," tvrdí Karolína Rezková z ministerstva zahraničních věcí. 

Vláda bude ve středu hlasovat o tom, zda schválí cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy. V dokumentu, který schvaluje, ale není ani uvedeno, kdo by měl s prezidentem do Ruska letět. Hovoří se pouze obecně o devíti osobách maximálně.

Témata:  Miloš Zeman

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy