Drtinová otevřeně o ČT: Manipulace pro Zemana a usvědčení ze lži

Moderátorka a známá osobnost České televize Daniela Drtinové se na obrazovkách pohybuje více než 20 let, i přesto o sobě tvrdí, že nemá ráda rozruch. Ačkoli během své mediální kariéry vyzpovídala stovky politicky angažovaných osobností, sama se nakonec dostala do kontroverzní situace, která vyústila v její odchod z České televize. V rozhovoru pro časopis Sociál odhaluje, co se v televizi za jejího působení dělo.

reklama

Nedávná krize v České televizi nebyla pro Drtinovou tou první. Podle svých slov už prožila čtyři podobné, a proto pro ni bylo rozhodující, že do toho nešla sama. "Poměrně dlouho jsme se radili, zda do toho přes Radu ČT jít. Hledisko toho, abychom nepoškodili ČT jako celek, bylo hodně silné. Na základě zjištěných informací a pozorování tady v redakci jsme ale dospěli k názoru, že je to závažné, a my tak musíme veřejnost skrz Radu jako kontrolní orgán na problém upozornit. Uvnitř to řešit nešlo, protože během dvou měsíců, co jsme se tím zabývali, žádná vůle k řešení nebyla," popisuje nedávnou situaci moderátorka.

Dodává, že několik desítek zaměstnanců tehdy jakoukoli manipulaci svorně odmítlo. "Pak jsou ale redaktoři, zvláště ti političtí, kteří ovlivňování zažili. Organismus zpravodajství je komplikovaný a složitý a navíc do něj v ty dny jako bomba vletěla fáma, že bude muset odejít ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal a naopak zůstane šéfredaktor Petr Mrzena, proti němuž veškerá podezření směřují," říká moderátorka s tím, že Českou televizi by daleko víc poškodilo problémy tajit, než se pokusit je řešit.

Manipulace pro Zemana

Rozhodující pro Drtinovou bylo zejména uvědomění si, že ve zpravodajství České televize funguje určitý systém, který si žil svým vlastním životem. "Podezření je založené na tom, že může existovat nějaké zadání, jež ve zpravodajství realizuje šéfredaktor. Zadání, které mu rozhodně neukládá zákon o České televizi," odhaluje zákoutí celé kauzy Drtinová.

"Ten soubor vypozorovaných zásahů ve své komplexnosti zakládá významné podezření. Zásahy z prezidentské a sněmovní kampaně kopírovaly plán Hradu směrem k nové politické situaci po těchto volbách. My jsme nemohli vědět, když v tomto duchu vznikal podnět, že Michal Hašek těsně po volbách poběží na Hrad a že se ten plán zhroutí jako domeček z karet a odkryje se, protože Michal Hašek bude usvědčen ze lži, nestane se premiérem a SPOZ se nedostane do Poslanecké sněmovny," sdělila časopisu Sociál.

Vše se pro moderátorku stalo čitelným ve chvíli, kdy se to "provalilo" politicky. "Tím myslím, když se prokázalo, že Michal Hašek nemluvil pravdu a puč v ČSSD se nepovedl. Tím se dílky puzzle složily do celku. S jejich skládáním jsme začali už před prezidentskými volbami, kdy nám redaktoři řekli o nějakých manipulacích vyznívajících pro Miloše Zemana. Pak to pokračovalo ve sněmovní kampani. Poslední dílek se umístil po už legendární lánské schůzce," dodává Drtinová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky