Rittigovi zmizel majetek. Oficiálně mu prý skoro nic nepatří

Podle veřejně dostupných informací by se mohlo zdát, že lobbista Ivo Rittig si žije jako zámožný muž. V Praze obývá vilu na Vinohradech, své sídlo má také v Monaku, ale v tomto případě platí, že opak je pravdou. Podle informací MF Dnes policie narazila ve chvíli, kdy chtěla lobbistův majetek zajistit. Zjistila totiž, že mu oficiálně skoro nic nepatří.

660
reklama

Jedním z těchto majetků je například honosné pražské sídlo na rozsáhlém pozemku s nafukovací halou na tenis a krytým bazénem. Podle informací deníku mu ještě před několika lety patřilo, v tuto chvíli je však jedna jeho část "papírově" v držení Rittigových právníků, ta druhá je vedena na firmu, registrovanou v daňovém ráji.

Detektivové z protikorupční policie podle informací MF Dnes přesto u Rittiga neskládají zbraně. Údajně se pokusí zajistit jeho majetek v další fázi vyšetřování, tedy při pátrání po výnosech z údajné trestné činnosti. Tato fáze, kterou kriminalisté právě rozjíždí, je však mnohem obtížnější.

Kriminalisté se nyní snaží zjistit, kam putovaly miliony z údajně předražené zakázky na jízdenky pro pražský dopravní podnik. "Z vyšetřování vyplývá, že k Ivo Rittigovi tekly obrovské peníze. Je naší povinností teď zjistit, kde skončily," sdělil MF Dnes zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Pokud by se podařilo prokázat, že tyto peníze posloužily k pořízení určitých nemovitostí, mohla by je policie zajistit jako takzvaný výnos z trestné činnosti. Zde už totiž nezáleží na tom, na koho by byl majetek napsaný, bude-li nakoupen za nelegálně nabyté jmění, policie jej může zabavit.

Policisté zadrželi lobbistu Ivo Rittiga v únoru v souvislosti s praním špinavých peněz v kauze předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik. Spolu s dalšími čtyřmi lidmi byl obviněn, avšak vazebnímu zadržení se vyhnul. Musel ale odevzdat vyšetřovatelům pas a nesmí tedy vycestovat do zahraničí.

Témata: Ritting, Ivo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky