Mela u Jílkové: Rath se utkal s Pospíšilem

U Michaely Jílkové v Máte slovo se proti sobě utkali především dva muži. David Rath, který byl ve vazbě rok a půl, a Jiří Pospíšil /ODS/, který byl v minulé vládě ministrem spravedlnosti. A byla to opravdu mela.

660
reklama

O špatných podmínkách ve vazebních věznicích se mluví dlouho. Ti, kteří vazbou prošli a následně skončili ve vězení tvrdí, že ve vazbě to bylo mnohem horší. Přitom tam jsou lidé podle práva stále nevinní. Rath kvůli tomu sepsal několik stížností i návrhů zákonů na zlepšení této situace. Marně.

Za situaci podle něj mohou bývalí ministři spravedlnosti. Mezi nimi i Posíšil. Toho osočil z toho, že tvoří novou justici. "Myslím, že pan exministr začal budovat něco jako novou justici, takovou zvláštní mafii," řekl. Právě tato nová justice podle Ratha stojí za jeho zatčením, což řekl v několika rozhovorech médiím.

Pospíšil se ale tomu vysmál. "Nejprve to byla mafie pana Kubiceho, pan Kubice teď není ve funkci, tak je to mafie Jiřího Pospíšila," reagoval. Kritiku od Ratha prý čekal, naopak by byl nervózní, kdyby ho chválil.

Přesto oba pánové i s dalšími hosty našli shodu. Vězni ve vazbě by měli mít možnost pracovat, pokud chtějí. Právě Rath mnohokrát kritizoval, že mu ve vazbě nikdo práci neposkytl. "Ta věznice by měla mít povinnost sehnat jim práci. Ti lidé, se kterými jsem se setkal, jsou nešťastní, že nemohou pracovat," uvedl stíhaný exhejtman.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky