Barmský prezident amnestoval přes 9000 vězňů

Barmské úřady dnes začaly propouštět z věznic více než 9000 odsouzených, kterým prezident Win Myin při příležitosti barmského Nového roku udělil amnestii. Informovala o tom agentura Reuters. Prezident oznámil, že amnestie se týká 9353 vězňů, mezi nimiž je 16 cizinců. Amnestování vězňů u příležitosti Nového roku je v Barmě pravidelnou záležitostí.

Ilustrační fotografie
reklama

Nezávislé Sdružení pro podporu politických vězňů (AAPP) uvedlo, že několik káznic začalo s propouštěním dnes brzy odpoledne místního času (dnes ráno SELČ) a že mezi osvobozenými jsou i dva vězni svědomí.

Podle AAPP v Barmě si nyní odpykává trest nebo čeká na soud 364 politických vězňů, včetně lidí, kteří kritizovali mocnou armádu země, a aktivistů z řad etnických menšin.

Mezi amnestovanými nejsou dva reportéři agentury Reuters, kteří byli loni v září odsouzeni k sedmiletému vězení za neoprávněné držení tajných státních dokumentů. Agentuře Reuters to řekl vysoký představitel věznice Insein na okraji největšího barmského města Rangúnu, ve které se žurnalisté nacházejí. Novináři psali o tématu pronásledovaného muslimského menšinového etnika Rohingů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky