"Český" Trump se setkal s opravdovým Trumpem, píše zahraniční tisk

Český" Trump, jak premiéra Andreje Babiše označil magazín Forbes, si ve čtvrtek v Bílém domě podle zahraničních médií užíval náklonnosti opravdového Donalda Trumpa vůči politikům ze střední a východní Evropy. Do sídla amerického prezidenta mu podle listu The Washington Post pomohla skutečnost, že oba muži jsou si v mnoha ohledech dost podobní. Zahraniční tisk, která o Babišově návštěvě u Trumpa informuje, neponechává stranou Babišovy kauzy.

Donald Trump při jednání s českým premiérem Andrejem Babišem v Oválné pracovně Bílého domu (7.3.2019).
reklama

Miliardář Trump podle The Washington Post během schůzky s miliardářem Babišem v Oválné pracovně "působil netrpělivě, ale zůstal slušný, když jeho host mluvil o něco déle, než by americkému prezidentovi možná bylo milé". Trump prý ožil, když Babiš vychvaloval jeho plán, jak "udělat Ameriku opět velikou". "Mám podobný plán udělat opět velikou Českou republiku," prohlásil šéf české vlády. Důraz na obchod, představování sebe jako outsidera, který je ochoten otřást systémem v základech nebo odmítání imigrace jsou pro oba politiky společné, poznamenává americký deník.

"A tato podobnost, daleko více než strategický význam Babišovy malé středoevropské země, pomohla (českému premiérovi) k tomu, aby se vedle Trumpa v Bílém domě usmíval do kamer, zatímco jeho manželka a (americká) první dáma Melania seděly tiše po jejich pravici a levici," píše The Washington Post.

Trump, který je podezřelý, že jeho předvolební kampaň ovlivňovali Rusové, nebo z toho, že svým milenkám nechával vyplácet peníze za mlčení, přivítal premiéra obviněného z podvodů při podnikání, poznamenává Forbes.

"Útočí na hlavní vyšetřovatele kauz, které se jich týkají, a podle svých kritiků se pokradmu snaží vyšetřování překazit. Předmětem zájmu se stala i role jejich dětí," přibližuje britský The Guardian, co mají šéf Bílého domu a český premiér společného.

The Washington Post píše, že Babiš je dalším z řady "pravicových populistů nebo nacionalistů" ze střední a východní Evropy, které Trump v posledních měsících v Bílém domě pohostil. Pozval tam rakouského kancléře Sebastiana Kurze, jehož lidovci jsou v koalici s krajně pravicovou stranou, a setkal se i s dalšími lídry, kteří sdílejí jeho skepsi vůči Evropské unii. Šlo o představitele Polska, Maďarska a Itálie. A zatímco při schůzkách s německou kancléřkou Angelou Merkelovou si Trump stěžuje, že američtí spojenci z NATO nedodržují závazek dávat ročně dvě procenta HDP na obranu, po setkání s Babišem se veřejně nezmiňoval o tom, že ani Česko tuto povinnost neplní, píše list. V době, kdy je Trump se svými tradičními spojenci v západní Evropě rozhádaný kvůli řadě témat, jako je obchod, kritika NATO nebo přístup k Íránu, není podle deníku zas až tak překvapivé, že se cítí lépe ve společnosti někoho jako Babiš. Spojuje je to, že čelí podobné kritice i výzvám.

Forbes připomíná, že kromě Babiše a Trumpa se do politiky pustili i další miliardáři. Guvernérem Západní Virginie je uhelný magnát Jim Justice, ve francouzském parlamentu zasedá Olivier Dassault, který zdědil část skupiny, do níž spadá výroba letadel nebo vývoj softwaru, chilským prezidentem je Sebastián Piňera, který vydělal na zavádění platebních karet na chilský trh jako akcionář firmy Bancard.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky