Válka v Jemenu: Ve skladu hnije obilí pro skoro čtyři miliony lidí

OSN požádala účastníky konfliktu v Jemenu, aby zpřístupnili sklad obilí v přístavním městě Hudajdá. Jsou v něm tuny zásob schopných nasytit téměř čtyři miliony Jemenců, humanitární pracovníci se k nim ale kvůli komplikované situaci nemohou dostat. Hrozí, že obilí shnije, upozornil dnes zvláštní vyslanec OSN pro Jemen Martin Griffiths.

Ilustrační fotografie
reklama

Obilí, které nechal do Jemenu dopravit Světový potravinový program (WFP), by podle OSN vystačilo na měsíc pro 3,7 milionu Jemenců. Přístup k němu je zablokován pět měsíců.

OSN se snaží přimět obě bojující strany, tedy šíitské povstalce a vládu, aby splnily dohodu uzavřenou v prosinci ve Švédsku. Počítala s tím, že v přístavu Hudajdá, jímž proudí humanitární zásilky do Jemenu, zavládne příměří. I když těžké boje ustaly, fronta se zatím nepohnula. Kontrolu nad přístavem i nadále mají šíité, vládní jednotky a jejich spojenci jsou na okraji.

Ve skladu, který se nachází na rozhraní mezi znepřátelenými jednotkami, je asi 51.000 tun obilí a zařízení k jeho semletí. OSN v Hudajdá neustále vyjednává, minulý týden se podle agentury Reuters podařilo dospět k "předběžné dohodě" o stažení jednotek.

Konflikt v Jemenu trvá do roku 2014 a podle bilance Světové zdravotnické organizace už připravil o život asi 10.000 lidí a vyvolal rozsáhlou humanitární krizi. Problémy obstarat si jídlo má 12 milionů z 27 milionů Jemenců.

Témata: Jemen | OSN | válka | obilí | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky