Ekonomika

Ilustrační fotografie

Přes 40 000 českých domácností chce v hromadné aukci změnit dodavatele energií

Ekonomika

Jen něco málo přes tři měsíce od spuštění kampaně „Chci výhodnější energie“ se zaregistrovalo přes 40 000 domácností s cílem získat nižší ceny a lepší podmínky od dodavatelů elektřiny či plynu. Kampaň spustila spotřebitelská organizace dTest. Jedná se o hromadnou změnu dodavatele energií s dosud nejvyšším počtem registrovaných domácností v ČR. Cílem kampaně je získat silnější vyjednávací pozici vůči dodavatelům energií a následně i nižší ceny a lepší smluvní podmínky pro zapojené spotřebitele.

Ilustrační fotografie

4 z 5 Čechů nakupují ve vánočních výprodejích

Ekonomika

I když jsou pro nás Vánoce finančně náročné období, téměř vždy počítáme s následnými nákupy ve vánočních výprodejích. Počítají s nimi 4 z 5 Čechů (82 %). Přitom téměř polovina (46 %) záměrně odkládá nákup zboží právě na toto období, kdy je možné nakupovat za nižší ceny. Nejčastěji ve slevách nakupujeme elektroniku (58 %) a oblečení či obuv (47 %). Bez předchozího záměru se na místě nechá k nákupu motivovat velkou slevou téměř každý třetí (31 %). K útratám během výprodejů neodradily ani nákupy vánočních dárků, za které třetina respondentů utratila více, než původně plánovala. V průměru nás vánoční dárky stály o 2 000 korun více, než jsme zamýšleli.

Ilustrační fotografie

E.ON výhodně odprodává automobily Škoda Octavia

Ekonomika

Zájemci o ekologická, výkonná a také komfortní vozidla mají nyní šanci získat auto podle svých představ. Energetická společnost E.ON nabízí 36 vozů na CNG, které si za výhodnou cenu může pořídit každý, kdo chce jezdit levně a ekologicky. Automobily Škoda Octavia G-TEC v modelu Combi si lze již nyní snadno rezervovat na webových stránkách společnosti.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Ztěžujete si na daně? A co mají říkat Dánové?

Nebaví vás platit daně a odvádět do státního rozpočtu další povinné poplatky? Říkáte si, že český státní aparát je z vašich peněz financován až příliš? Podívejte se, ve kterých zemích EU se platí nejvyšší daně a kde nejnižší, informuje Boris Tomčiak ze společnosti Finlord.

Ilustrační fotografie

Mamahotel: Každý šestý dospělý Čech bydlí u svých rodičů

Ekonomika

Finanční podporu od rodičů si v Česku užívá třetina dospělých potomků. Živit se nechají v průměru do 23 let. Desetina rodičů dokonce uvedla, že plánují podporovat své dítě doživotně, stejně jsou na tom Poláci. Na Slovensku dávají peníze svým dospělým potomkům jen 4 % lidí, v Bulharsku nikdo. Vyplývá to z rozsáhlého mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro společnost PROFI CREDIT, kterého se zúčastnilo na 4 000 respondentů.

Ilustrační fotografie

Exekutorská komora varuje před zdánlivě výhodnými službami serveru Exekuceonline.cz

Ekonomika

Exekutorská komora varuje před využíváním služeb portálu Exekuceonline.cz, který zneužívá neznalosti věřitelů ohledně systému exekucí a nabízí zprostředkování zahájení exekučního řízení. Vytváří klamavý dojem, že osvobodí věřitele od plateb, které v realitě nejsou v naprosté většině vůči věřitelům vůbec uplatňovány. Server slibuje vyhnout se zbytečnému papírování a byrokracii, přičemž proces exekuce je zákonem daný a nelze jej obejít, ať už řeší věřitel pohledávku napřímo s exekutorem, nebo s jakýmkoli prostředníkem. Postup exekutora se řídí zákonem a prováděcími předpisy a nelze se domnívat, že by se exekutoři spolupracující se serverem mohli chovat jinak. V konečném důsledku zaplatí věřitel v případě úspěšné exekuce zcela zbytečně tomuto zprostředkovateli 10 % z vymožené částky, která by jinak neplatil.

SPZ, ilustrační fotografie

Ekonomika

Značky na přání jdou na dračku. Tyto jsou zatím nejvtipnější

Od prvního ledna mohou řidiči žádat o registrační značku na přání. Za poplatek deset tisíc korun mohou stávající kombinaci písmen a číslic na značce vyměnit za slovo, které si sami vymyslí. A čeští řidiči mají očividně smysl pro humor. Podívejte, co si na značku nechali napsat.

Ilustrační fotografie

Dotace na kotel: Návod, jak získat peníze od státu

Ekonomika

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí zahájili další kolo tzv. kotlíkových dotací. S podporou Evropské unie plánují vyplatit na dotacích na nové kotle až 9 miliard korun. Postup, jak zažádat o dotaci na nový kotel či zdroj vytápění, se ale liší podle toho, v jakém kraji žijete.

Ilustrační fotografie

Řídit stát jako firmu? Babišův muž přišel s novou vizí

Ekonomika

Hnutí ANO se proslavilo volebním heslem „Řídit stát jako firmu“, které do jisté míry vypovídá o tom, jak předseda Andrej Babiš své politiky vede. Poslanec hnutí Martin Komárek teď heslo poupravil a z obecného slova „firma“ udělal konkrétnější „hotel“.

Ilustrační fotografie

dTest: Zrušení smlouvy o dodávce energií je nyní jednodušší

Ekonomika

1. ledna 2016 nabyla účinnost novela energetického zákona. Spotřebitelům přináší novou možnost, jak se vyvázat z nevýhodných smluv o dodávkách energií uzavřených prostřednictvím podomního prodeje nebo přes telefon či internet. Smlouvu lze vypovědět i po zahájení dodávek, a to bez sankce.

Zlato, ilustrační fotografie

Zlato: investiční příležitost nejistého roku 2016

Ekonomika

Světové burzy prožily dramatický začátek letošního obchodování. Výprodeje čínských akcií, vládou řízené oslabování jüanu a slabší než očekávané výsledky tamní ekonomiky negativně ovlivnily i náladu na západních trzích, což vyústilo v jejich výrazné propady, Českou republiku nevyjímaje. „Co se týče trhů, tak je na místě obezřetnost, nicméně například zlato od začátku roku posílilo o 3 %*, a má tak nakročeno stát se nejzajímavější investicí roku 2016,“ myslí si Kamil Kresta, manažer ČM AURUM, investičního portálu České mincovny. * (cena zlata ke dni 12.1.2016 1092 USD/oz).

Ilustrační fotografie

Škoda 120 slaví narozeniny. Co všechno o ní nevíte?

Ekonomika

Hned dvě významná výročí se budou letos slavit v mladoboleslavské Škodovce. Před čtvrt stoletím se továrna spojila s Volkswagenem. Patrně ještě důležitější je ale výročí čtyřiceti let od zahájení výroby legendární Škody 120.

Ilustrační fotografie

Platit už se dá i čipem implantovaným v ruce

Ekonomika

Aplikace v mobilních telefonech, chytré hodinky nebo rovnou speciální čipy implantované pod kůži. Světové firmy se předhánějí v tom, kdo vymyslí inovativnější metodu, jak umožnit lidem platit. I přes futuristické vize ale zůstává pozice plastových platebních karet neotřesena. Ta první byla vydaná v roce 1950. Dnes je jich i v Česku více než 11 milionů, informuje Endenred.

Zlato, ilustrační fotografie

Zlato a stříbro: předpověď na rok 2016

Ekonomika

Máme zde nový investiční rok a s ním vyvstává otázka, co od něj očekávat. Investoři opět vkládají finanční prostředky do bankovních produktů, komodit, či nemovitostí, o kterých jsou přesvědčeni, že mají jistý potenciál, anebo že jim jejich úspory přinejmenším uchovají. Vzhledem k výrazné nepřehlednosti na burzách, kdy americké akcie oslabují, šanghajská burza v minulém týdnu dvakrát zastavila obchodování, a další neočekávané události, které rázem změní celý běh, je to velmi složité. Informace přináší Jakub Petruška, investiční analytik Zlaťáky.cz

Stavebnictví, ilustrační fotografie

Výstavba bytů zůstává motorem stavebnictví

Ekonomika

Výstavba bytů zůstává tahounem českého stavebnictví. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu o stavební produkci za listopad loňského roku, v němž developeři dokončili 2355 nových bytů a dalších 2001 jich zahájili. Celé odvětví v listopadu meziročně reálně vzrostlo o 1,5 procenta.

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy