Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborník varuje: Čeká nás rok teroru a evropské 11. září

Země, ilustrační fotografie
Země, ilustrační fotografie
Foto: NASA

Evropské zpravodajské služby varují, že teroristi mají v plánu letos zosnovat masové útoky po celém kontinentě. Máme se připravit na evropskou obdobu americké tragédie z 11. září 2001.

Francouzské úřady mají jasno a není to zrovna optimistické čtení. Podle nich se do Evropy houfně vrací džihádisti vycvičení v Sýrii Islámským státem, kteří jen čekají na pokyn k útoku.

Varování přišlo rok poté, co teroristi vystříleli redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, uvedl portál topky.sk. Na pařížském Náměstí Republiky lidé v čele s představiteli země uctili památku obětí jak tohoto, tak dalších teroristických útoků, kterým Francie loni čelila.

Podle úředníka z oddělení boje proti terorismu bude ale rok 2016 ještě tragičtější. Zejména pro Francii a Británii. "Směřujeme k evropskému 11. září. K simultánním útokům ve stejný den, na více místech a ve více zemích," uvedl pro francouzské agentury. "Jde o velmi koordinovanou záležitost.

Víme, že teroristi na tom pracují." Daeš podle něj vycvičil v Sýrii speciální evropské jednotky, které pašuje mezi uprchlíky. "Jde o lidi, kteří to už v Evropě znají, ovládají jazyk, vyznají se v místních poměrech, mají zbraně.

"Tenhle typ několikanásobného útoku je součástí nejhoršího scénáře pro rok 2016. Vím, že v hlavních evropských městech, hlavně v Londýně, speciální jednotky pracují s touto teorií," potvrdil bývalý analytik francouzské rozvědky DGSE Yves Trotignon.

Témata:  ekonomika Země

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy