Důchodci dostali víc peněz, proč? Laudát prozradil, o co vládě jde

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát tvrdí, že je potřeba rozevírat nůžky mezi výší toho, co může člověk čerpat na sociálních dávkách a tím, kolik dostane, když pracuje. Musí se tedy vyplatit pracovat.

Ilustrační fotografie
reklama

Vláda podle něj výši minimální mzdy odtrhla od ekonomické reality. "To je velmi nebezpečné a je to populistické. Těch jedenáct tisíc jsem bez dlouhého přemýšlení odsoudil, protože teď je to vše překryto poměrně velkým ekonomickým růstem. Je otázka ne jestli, ale kdy dojde k další ekonomické recesi, protože se jedná o cyklické jevy. V tom případě se může ukázat, že řada firem, které jsou na hranici rentability a jsou to zpravidla venkovské firmy a podnikatelé, kteří zaměstnávají několik lidí, vyjde s těmi penězi taktak. Pro ty lidi je normální pracovat a můžou se tím dostat do problému, kdy se jim už nevyplatí podnikat. Dostanou se do ztráty. Proto s tím nesouhlasím. Co považuji za hrubou chybu, je, že minimální mzda není vázána na ekonomický výkon, že se z toho začíná stávat jen politický populismus. Mluvím zde jenom za sebe, ale jsem nepřítelem toho, aby existovala minimální mzda," prozradil v pořadu Partie na TV Prima s tím, že člověk musí být při zemi a vědět, co je a co není prosaditelné, takže minimální mzda existuje, ale měla by vláda být velmi zdrženlivá a opatrná se zvyšováním, protože to může mít v budoucnu fatální následky.

"Zatím tady existují analýzy, které tvrdí, že zvyšování minimální mzdy nezpůsobuje větší nezaměstnanost. To platí pro případy, kdy je nárůst výše minimální mzdy uměřený. Když to někdo odtrhne od reality, tak to může mít fatální následky. Obávám se, že pan Sobotka, je to speciálně jeho téma, už hodil všechny racionální úvahy za hlavu, a že se snaží přesvědčit ty nejchudší. Ve finále jim ale může způsobit újmu," podotkl.

"Nemůžeme srovnávat českou ekonomiku s německou. Ta má jednu obrovskou výhodu, že páteř ekonomiky tam tvoří obory s vysokou přidanou hodnotou. To jsou obory, které tato vláda začíná pohřbívat. Zase se vracíme k agropotravinářskému komplexu. Z toho prosperitu nevybudujeme. Začaly se ořezávat státní výdaje do podpory inovací a zakrývá se to evropskými dotacemi. Všechno to souvisí se vším. Firmy, které produkují technologie a které dnes táhnou republiku a její ekonomický růst, představují stabilnější oblasti podnikání i v krizích. To znamená, že tam jsou podstatně vyšší mzdy a není tam potřeba minimální mzda. Potom se minimální mzdu, pokud je nepřiměřeně vysoká, útočí na pomocné síly v zemědělství, některá řemesla ve sklářských oborech, nebo na textilní průmysl. Kdyby tam někdo možná dal o něco menší minimální mzdy, mohly některé společnosti přežít. Zatím bylo vždycky zvyšování minimální mzdy uměřené. Teď se obávám, že se pan Sobotka trošku utrhl ze řetězu," dodal.

"Kdo dneska něco umí, tak neřeší minimální mzdu. Neřeší tolik, jestli má málo peněz. Například firmy v technických oborech pláčou, že musí prodlužovat lhůty zakázek. Některé firmy dokonce musí zakázky odmítat. Proto vítám, že se například otevřou brány například pro kvalifikované Ukrajince, aby sem mohli přijít pracovat. Nulové nezaměstnanosti nikdy nedosáhneme. Tady je kategorie lidí v produktivním věku, já to odhaduju kolem čtyř procent, kteří pracovat nebudou, protože nechtějí. Byl jsem docela šokován, když se pořád mluví o problémech Ústeckého kraje, když zástupce prezidenta nebo předsedy tamní Hospodářské komory, vyprávěl příběh o jedné společnosti ve Šluknovském výběžku, kde se podnikatel snažil za celkem solidní mzdu zaměstnat lidi. Nikdo tu práci nechtěl dělat. Oni sedí doma na dávkách?" podotkl Laudát.

Ohodnotil také jednorázový příspěvek pro důchodce. "Veřejnosti se to prezentuje jinak, ale my jsme těch dvanáct set jednorázového příspěvku podpořili. Dokonce jsme podporovali i návrhy na příspěvek vyšší - čtrnáct set korun. Není pravda, že bychom tento jednorázový příspěvek nepodpořili. Je ale nesystémové takto jednorázově rozhodovat a také to, že si vláda vezme pravomoc, což vím, že koalice chce, rozhodovat, kdy přidá navíc a kdy nepřidá. Systémové je, že uděláte vzorec, anebo že mimořádné kroky projdou zákonodárným sborem," uvedl.

"Vláda chystá změnu, která bude znamenat, že když se budou blížit volby tak důchodcům jednorázově přidá. Aby získala na svou stranu důchodce a bez ohledu na ekonomickou vazbu. To je veliké riziko a já v tom vidím obrovský hazard. Vzpomeňte si na mě, že to bude určitě zneužito proti nějaké fiskální odpovědnosti. V tomhle nesouhlasím. Co se týče druhého pilíře. Jde o typické jednání koalice, které ještě prezentuje jako úspěch. Včera jsem se díval, co koalice nesplnila a co už splnila. Nepřicházejí s ničím novým. Komise pana Potůčka se začíná měnit v jakousi burzu nápadů. Neříkám, že některé nejsou zajímavé, podnětné a dobré, ale mezi nápadem a uvedením do praxe je v legislativním procesu často řada kroků. Vláda něco zrušila, aniž by nabídla jakoukoliv náhradu. Budoucnost českých penzistů nevyřeší ani jednorázové přidání, dokonce ani jednopilířový systém. Vláda nebo její část, teď pochopila, že se pustila do velmi riskantního podniku, dokonce hazardu. Proto některé věci začala přenášet na takzvaný třetí pilíř dobrovolného připojištění, ale zároveň tam nedává motivační složky. My jsme podporovali, aby se na nic nečekalo a zatraktivnil se třetí pilíř. Ale není to systémové řešení, jakým byl druhý pilíř," dodal.

"Systémovým řešením by zřejmě bylo předělání toho vzorce, aby se mohlo přidávat více. Nemusí tam být jenom vazba na inflaci, když víme, že inflace je velmi malá. Některé okolní země se dostávají do deflace a tady Česká národní banka intervencemi a svojí fiskální politikou brání tomu, abychom upadli do deflace také. To znamená, že se mohly najít cesty přes úpravu vzorce pro výpočet. Jenom upozorňuji, že během krize, která byla s krátkou přestávkou od roku 2008 a začala končit někdy v roce 2013, jsme byli nuceni přenést zátěž na všechny skupiny obyvatel. Už v zákonech to ale bylo bráno jako přechodné řešení. Potom se měla rozběhnout valorizace penzí. Postup vlády není systémové řešení. To je úplně stejné jako u elektronické evidence tržeb, kde bude vláda rozhodovat o výjimkách. Je to úplně příšerný marast, který vláda do naší legislativy zavádí. Občané by měli mít jistotu. Jistotu by měl poskytovat zákon, nikoliv vláda," tvrdí Laudát.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky